Friday, August 21, 2009

Don't push me 'cause I am close to the edge. I'm trying not to lose my head.


If you never have sat in the edge of a dune, I can say that it isn't firm all the time. Here, I was handling my camera and thinking that, if I glided, it could 'die', but if I give up to sit on the edge, this image would be impossible.

So, I remembered the Baby Seymour singing; Don't push me 'cause I am close to the edge. I'm trying not to lose my head. Ohh by the way, Baby Seymour was one of the character in Happy Feet.

And I noticed how important was learn about compassion, remembered of some wet blanket people that I met in my life until those moment.

Since then, whenever I feel that somebody is trying to make me afraid, sad or even angry, I'll say (in my heart) exactly what Seymour said, to the other decide if he wants to push me although I'm so closer of an edge.

It's better than live with the fear or...
It's more cruel to always fear death than to die.

p/s: InsyaALLAH esok umat Islam di seluruh dunia akan mula berpuasa. Ramadan sudah tiba lagi. Semoga Ramadan kali ini penuh makna buat semua. Cahaya minta ampun dan maaf pada semua, atas salah silap, termakan dan terminum. Bagi yang belum memaafkan, Cahaya takkan putus asa berdoa semoga dibukakan pintu hati kamu sebelum Cahaya pergi. Pada yang sudah, terima kasih. Kamu semua tiada salah pada Cahaya, jadi tiada kemaafan yang perlu diberi. Terima kasih atas nasihat kalian selama ini. Kamu memang rock! Kamu juga selalu dihati.

35 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

happy ramadan sis..we should go out for breakfasting one day :)

CAHAYA said...

Cikin,

Happy Ramadan to you too. Yeah, we should. Kalau ada plan nanti bagitau yer. ;)

sicKo^ said...

what u said is true. As 4 me, if somebody trying to make me sad, afraid or angry, i will not let them win coz if they win, I lose.. Why we want to punish ourselves for the thing that other people do?

Selamat Berpuasa..

CAHAYA said...

sicKo,

It's never about winning or anything. It just I won't let bad vibes affect me in any ways. I wouldn't mind if my enemies win. I don't care at all. As long as they leave me alone.

Even if I'm at lost, nothing can break me, my heart and soul. I'm tough, and big girls don't cry. ;)

suezensuzanna said...

uhuh......slamat berpose...try to understand ur entry...

CAHAYA said...

suezensuzanna,

Selamat berpuasa. Nothing much in this post anyway. Just how I console myself whenever someone trying to make me feel uncomfortable.

Thanks for reading. ;)

DrSam said...

salam ramadhan almubarak. semoga dibulan yang mulia ini akan memberi peluang kepada kita untuk lebih mendekatkan diri serta mengenali diriNYA.

ije said...

lawanya gambar....

Jard The Great said...

cahaya..... like tht picture.. says a lot.. ehehe..

selamat bersahur ye cahaya.. take this time to lose weight.. =p =p ku pon nak lose weight gak neh..

CAHAYA said...

DrSam,

Salam Ramadan buat DrSam sekeluarga. InsyaALLAH. Semoga Ramadan kali ini terbaik dari sebelumnya. Tak sabar nak puasa. ;)

--------------------------------------------------

ije,

Thanks. Tapi kaki bengkak dan gumuk. Huhu. Nervous woo.

CAHAYA said...

Jard,

Thanks Jard. Gambar lama. Jumpa waktu menggodak hard disk sebelum reformat hari tu.

Selamat berpuasa dan bersahur esok yer Jard. Lose weight ke? Itu sampingan je. Yang lebih penting, nak jadi lebih baik dr tahun sebelumnya. Mahu Ramadan yang paling best. Mana lah tahu kot2 Ramadan kali ini yang terakhir.

aRaBeLLa said...

selamat berpose sis..jangan liat bangun sahur eak!!! ekekkeke

CAHAYA said...

aRaBeLLa,

Selamat juga pada kamu. Haha. Itu la pasal. Kalau liat camne eh? Adoi la. Kena panggil 'bapak' alarm clock baru juga kot.

ixora said...

samat puasa sis..xora p KL dis ahad..kalo nk nyusahkan sis leh..? hehehe..nnt xora kol akak..=)

CAHAYA said...

ixora,

Selamat berpuasa Xora. Ye ke? Tak menyusahkan lah. Nanti calling2 yer. ;)

KiMiE said...

hai..salam kenal..selamat berpuasa..

sicKo^ said...

hei cahaya.. aku nak join project biggest loser ko leh tak? aku nak start bulan posa nih.. :) btw, tu kabus lar..

CAHAYA said...

KiMie,

Salam kenal. Selamat berpuasa yer. ;)

---------------------------------------------------

sicKo,

Hai. Nak join? Projek tu blom launch lagi la. Masih lagi dalam testing and planning. Kalau nak mula bulan puasa ni, lagi la senang. Cuma amalkan pemakanan seimbang. Banyakkan sayur, minum banyak air (air kosong yer, bukan air manis), dan buahan2.

Ada orang diet tak makan nasi kan? Cahaya penah cuba tak makan nasi tu. Gagal gak la kesihatan. So, Cahaya makan je nasi. Pastu perlu cardio. Okay?

Kabus ke? Bestnya. Kat mana tu?

sicKo^ said...

dah launch nanti aku nak join.. jangan lupa jemput aku yek.. aku dah pernah try tak makan nasik tapi tak tahan lar..

tu gambar kat tempat apt aku tinggal skrang.. venice hill, cheras..

CAHAYA said...

sicKo,

Okeh! Bukan buat program pun aku. Just try untuk diri sendiri je. Kalau berjaya leh share ngan orang lain. Penah try tak makan nasi gak. Tapi serius tak bleh tahan.

Diet tu diet jugak. Tapi kalau sampai sakit, baik takyah. Slow2 boleh kot. InsyaALLAH. Tawakal lah.

Cantik woo. Atas bukit ke rumah? Isk isk. Tak nervous ke?

nabilla naha said...

Salam Ramadhan~~

CAHAYA said...

Salam Ramadhan Nabilla. ;)

Fly said...

salam ramadhan ...

CAHAYA said...

Salam Ramadhan Fly n family.

Sherita Aziz said...

selamat berpuasa!!

CAHAYA said...

You too. ;) winky.heart.

sicKo^ said...

mula2 nervous sampai susah tido malam.. lama dah biasa, sronok lak..

CAHAYA said...

sicKo,

Lar ye ke? Dah biasa, okay kan?

Ha, pasal diet tu. Kawan I yang tolong. So kalau u nak, I boleh cakap kat dia. Macam mana?

CATZ said...

salam cahaya,
selamat menyambut Ramadhan.
selamat berpuasa.
moga semuanya baik...
:)
moga ibadat kita diterima Allah. Amin.

CAHAYA said...

CATZ,

Salam. ;) Salam Ramadan buat kamu juga. ;) InsyaALLAH. Semoga penuh makna kali ini.

dukunlintah plk said...

slmt berpuasa :)

Suka Bebel said...

your entry very melayan perasaan la lately.hehe...walau apapun, teruskan menulis. selamat berpuasa

CAHAYA said...

dukunlintah plk,

Selamat berpuasa pak dukun. ;)

-------------------------------------------------

SukaBebel,

Hehe. Dah nama pun kisahcahaya. haruslah kisah2 hati saya yang dipertontonkan. Thanks. insyaALLAH akan terus menyumbang kan crap2 di sini. ;)

Selamat berpuasa encik bebel. ;)

Faisal Admar said...

salam ramadhan cahaya! :D

CAHAYA said...

You too. ;)