Wednesday, December 2, 2009

I'm scared to fall in love. Scared to fall fast. Because every time I fall in love. It never seems to last.

us. girly girls. kampung budaya sarawak. petang Eid-ul-Adha.

Wah, rasa terlalu lama tidak ke sini. Walaupun hakikatnya baru 1 minggu lebih sejak entry terakhir. Normally, saya akan menulis setiap 2 atau 3 hari kalau tak sempat setiap hari. Pelik, tapi itu kenyataannya. Blog dah bukan terapi lagi ke? Mustahil, blog ini masih terapi saya. Cuma sekarang ini channelnya ke tempat lain. Banyak channel, macam Astro.

Tajuk dah macam saya mahu bicara soal hati. Yep, kali ini memang tentang hati dan perasaan. Bingung bila cuba memikirkannya. Tak tahu mana nak mula, apatah lagi mengakhirkan. Sebelum ini saya fikir, bila ada orang baik di sisi kita, semua jadi. Tak perlu fikir panjang. Hanya perlu terima.

Tetapi kali ini lain. Pelik betul rasa bila orang saya kita lebih dari kita sayang dia. Terus terang saya katakan, saya masih dibayangi silam. Saya masih belum boleh melupakan dia yang pergi beberapa bulan lalu. Maafkan saya, bukan saya tidak bersyukur. Saya cuma tidak boleh menipu diri sendiri ataupun orang lain lagi. Jelas, hati saya masih padanya. Ataupun adakah saya masih rasa bermimpi yang betul ada orang yang love me for real. Memang rasa bermimpi. Penat!

Saya takut serahkan diri saya pada dia. Jangan fikir bukan2. Maksud saya, perasaan. Seperti kata Liyana Jasmay dalam lagunya, 'Aku Tak Percaya Cinta'. Seperti itulah yang saya rasa. Sebab saya takut jatuh seperti masa lalu. Tersungkur. Sampai nak bangun pun tak terdaya. Bak kata pujangga inggeris, "Love is about taking risk". Tapi berbaloi ke menempuh alam tersungkur sekali lagi?

p/s: mungkin bila jatuh baru kita tahu apa erti berdiri.

29 comments:

Jard The Great said...

huhuhu.. takut nk commit?

Mimy Hamid said...

jangan takut...tak semua orang sama...aku dah alami...try ur best

*~ aRaBeLLa ~* said...

hmm saya pernah melaluinya dan sedang melaluinya..bile kite pernah serik dan tetiba ada yg mengetuk pintu hati kita ,akan mula la rase camtu..setuju dgn kata2 tu Love is about taking risk

As said...

hehe
patut ah as rasa cam lama kamu tak menulis :D

btw..kenangan itu adalah untuk kita sekali sekala berpaling semula ke belakang dan belajar sesuatu drpnya..
it is a part of us..which is of coz, we cannot forget or deny :)

Meen Eunos said...

Cahaya.
Cinta itu bukan paksaan.
Tapi ianya harus disiram & dibaja dengan
kasih sayang.
=)

CAHAYA said...

Jard,

Takut la jugak. Takut frust. Penat tau frust2 ni.

---------------------------------------------------

Limy,

Memang tak semua orang sama. Ni bukan pasal kekecewaan sebelum ini. Tapi perasaan dulu masih belum hilang. Hmm.

CAHAYA said...

Arabella,

Istilah serik tu belum ada lagi. Tapi nak menerima tu, dah tak macam dulu. Main sauk ja.

---------------------------------------------------

As,

Mereka kata, "To forgive is to forget". Forgive memang dah lama. Tapi forget tu macam mustahil ja.

Mungkin saya terlalu banyak mengenang masa lampau. Sampai saya lupa saya punya masa depan.

CAHAYA said...

Meen,

Belum sampai tahap memaksa diri sendiri untuk suka orang itu. Dan penyiram dan baja tak tahu mana letak. So, susah la nak cakap.

~0~ said...

hehehehe....aku xsuke lagu tue kak...

better taking risk than never

CAHAYA said...

~o~,

Tak suka eh? Tak suka juga lagu tu. Tapi macam sesuai plak dalam entry ni.

Risk can only be taken if it worth it, I guess.

Wahidah said...

blk sarawak besh tak...dont scared to fall in luv kay

@xiM said...

memang pun.Forgive semua orang boleh tapi takder orang yang akan forget.

sapa kata dia boleh forget orang tu penipu besar.

HEMY said...

kalau tak sedia..takyah la..bgtu je someone tu tak sedia lagi..dlm masa menunggu sedia leh jadi kawan dulu..kenal hati budi..ok what

then bila dh bercinta lak..jgn terlalu taksub..so jadi pape takde la runtuh ke bumi

MariaFaizal said...

Darling, do not 'punish' B for what A has done to you. Give him a chance. See were it goes :)

Happy falling in love dik.But do take care.

Faisal Admar said...

1. your friend in the middle tu macam budak buat pjj B.Mgt kat usm.

2. love is in the air. grab it while you can. life is too short hon.

CAHAYA said...

Wahidah,

Can't lie, i still afraid of falling fast and hard.

---------------------------------------------------

Axim,

Haha. Itulah, setuju!

CAHAYA said...

HEMY,

Tried to him once, he can't seems to understand. Dia ingat I nak lari pula. Kan tak best. Wish that we're still like before. Macam kawan. So tak adalah scene merajuk dan memujuk involve.

Taksub tu rasanya dah boleh adjust. Dah faham kot selok belok. Cuma penat start over kalau kali ini tak jadi.

------------------------------------------------

Sis Maria,

I guess I'm not being fair to him, kan kak? I should treat him better like what he did to me.

Thanks. Take care too.

CAHAYA said...

Faisal,

1. She's my sister. Pelanduk dua serupa, perhaps.
2. Too much love makes me suffocate. I'm so fickle. Doink!!

Firol said...

........susah mau komen..

cik EPAL said...

yes..bila dah jatuh..baru tahu

Skullsplitter said...

Cahaya,it's nothing wrong with love, love it's something really good in our life. Dont afraid of it. Most important thing is.. honesty. When u being sumone can be trust, love will show you the rite way to fall in love. Trust me.

skullsplitter

kirana said...

Sekali baca dh jatuh cinta. Terus memfollow. Selamat bkenalan. Dtg2 la mjenguk blog Kirana.

CAHAYA said...

Firol,

Selalu susah kan?

---------------------------------------------------

cik Epal,

Yep, dah jatuh tersungkur, mata dah masuk pasir, baru tersedar.

CAHAYA said...

Skully,

Betul, cinta tak salah. Orang yang dalam cinta tu yang masalah. Saya cuma takut kecewa. Takut sakit, macam dulu. Walaupun sebenarnya dulu tu saya sendiri mencari sakit. Sekarang, berbeza. Bila honest, dia nampak kita. Saya pulak yang takut. Pelik, tapi itu yang terjadi.

Semoga DIA bantu saya buat keputusan terbaik. insyaAllah. Thanks anyway.

------------------------------------------------

kirana,

Thanks. Datang lagi. Next time, saya mahu tahu pendapat awak. ;)

dukunlintah plk said...

life (and love) is bout taking risk..

Dosz said...

mmg balit kch nya aiee~ :p

CAHAYA said...

dukunlintah plk,

Yep. So true. ;)

---------------------------------------------------

Dosz,

Yep! Tapi sik jumpa ngan burger handmade nyaman. Siney owh?

Honeydy Love said...

but when u be someone dat cant be trusted on, love would tends to leads u to da wrong way till you hurt someone or anyone dat loves you more than u think and u waste it. And it would slowly change your life to be miserable and in da position of "what goes around, will comes around.."
but no harms, no one perfect. Just make sure dat you make it better for da next time. InsyaAllah.

鐵板豆腐Fay said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚