Monday, April 19, 2010

You don't know me.

Some people like to comment your life like they've known you for years. In fact, they're not. I'm not referring to blog's activities where there are comment box available, this is more on personal comments on how I live my life (mostly outside my blog world). For instance, how I dress, how I eat, how I drive, how everything. I'm sick and tired listening to your so-called good comments on what works for me and whats not.


They don't know me. And they never will.

22 comments:

Sally said...

Let me know you then..

CAHAYA said...

You will. In time. ;)

Kapten said...

saya suka komen! blog jer... komen org sekali sekala... auwww

HEMY said...

aku tak suke komen..aku suka kutuk..tp kutuk aku takde makne skit pn utk guris perasaan..hee..aku kutuk tu mknanya aku tgh ngam ngn orang tu

CAHAYA said...

kapten - haha. blog aku tak kisah. ni kat luar. aku takde letak komen box kat real life aku.


HEMY - Aku faham maksud ko. Itu aku pun biasa buat. ni yang aku tak puas hati tu dengan orang yg bagi komen tak membina. Okay contoh,

"Eh baju ko beli tu mahal la. Ye lah ko kaya, takpelah." (Macam lah aku mintak duit dia)

"Elok ke makan roti tu, Gardenia halal ke?" (Sejak bila dia jadi JAKIM?)

"Belok kanan tu ambik side sikit" (Tiba2 aku kembali zaman amik lesen dulu)

So. itulah ceritanya.

dukunlintah plk said...

berbalik kpd nawaitu la rasanya.. kalau tegor kerana kebaikan tu kan elok.. tapi tegor pun mesti cara berhikmah.. kalau setakat tegur nak tunjuk hebat atau nak sakitkan hati.. pangkong palak ruk tauk.. ehehe

CAHAYA said...

dukunlintah plk - Itulah. Nak bagi contoh ayat sarcastic sidak pun tatau macam mana. Yang penting, ayat bagus la. Ayat tunjuk pandai serba serbi. Sakit hati ku eh!

Adziim said...

Dengan kata lain, si tukang komen real life itu merasakan diri hebat maka dia layak untuk komen orang lain.
Tapi ada sesetengah orang yang bagi komen itu sebenarnya ambil berat mengenai kita dan ada juga sekadar perli atau sekadar berborak kosong.

Noraishikin Mohd Salleh said...

tak suka org perangai camni..mari pedulikan mereka..hee ;)

yonna said...

siapa pun tak ingin bg diri sendiri dikenali di kalangan strangers :)

errr tak pasti kenapa kena komen mcm ni. hihi

*hugs* akak!

CAHAYA said...

Adziim - Komen depan2 aku tahu untuk kebaikan diri aku. Bila komen belakang2 dan orang lain sampaikan, aku rasa itu lebih kepada kondem. Tak mendatangkan kebaikan langsung. Mendatangkan marah ada lah!


Cikinto - Mari lah!

CAHAYA said...

Yonna - Boleh kenal kalau kena caranya. Tapi kalau awal2 lagi dah backstab, lupakan je lah!

(tatau kenapa komen mcm ni. hehe. sama pulak.)

**hugs**

catz said...

org mmg suka judge org lain..
kannn...
suka komen org lain..
suka menilai org lain..
but sometimes if apa yg dikomen tuh mendatangkan kebaikan, i'll accept it dgn hati terbuka..
tapi yg suka kondem, takyah amik pot ahh...
:)

iNsOmNiAc said...

i second u, gurl...
i particularly hate those ppl yg baru setahun dua kenal kita & comment like they've known us for life. like, hello? as of i told u everything abt my life & as if u r so trustworthy. ewww!
let us juz holler bck at them, "u suck, u a-hole!"

Jard The Great said...

owh.. ku tak suka org komen blajang.. contohnya aku tgh tidur2 kat ruang tamu tibe2 member2 yg dok makan kat meja makan kat situ gak boleh lak ckp..

"penat2 zaila mop lantai, 'die' boleh plak tidur2 kat lantai tuh"

owh.. aku blom masuk tidur mase tuh.. panas weii.. huhu..

Faisal Admar said...

jeez!

is that kinda people still exist in this modern era? can't believe this.

if the person keep saying this and that, i'd assume that as nagging. yes, i hate nagging! can easily make me stress and turn into a beast.

i read your comment about halal issue. instead of halal issue nowadays, they are tend to categorize things as jew's stuff. weird, indeed. i read on of the comments somewhere and that fella kept protesting this and that are not halal and also jew's stuff. then, the person promoted some so called muslim's stuff. some muslims just abuse the religion and make it scary. when it becomes scary, do you think other races willing to learn Islam and perhaps joining?

about clothing. whether it's expensive or not, it's our money and it's based on our budget. if i were you, i surely stop going out with the person anymore. idiot.

you have 2 choices here cahaya based on the comment i've read here.

first of all, don't go out with the person anymore.

second of all, repeat the first one.

Ju-Jue On the Line said...

whoaa..ko layan OTH gak ker?huhu..tp yg ni dr season lame kan

CAHAYA said...

catz - Yep. Yang baik sure la kita ambik. Ni kalau kondem all the way, baik takyah.

Contohnya, "Eh tudung Ariani ni mahal, sama je muka ko kalau pakai tudung lain yang rm10 tu."

Geram tak?


insomniac - Tu lah. Sometimes comment yang dibuat tu macam irrelevant to tuan punya diri yang bercakap. Ape ntah. Bikin panas je.

CAHAYA said...

Jard - Kan? Komen macam tu memang sakitkan hati. Komen2 yang menyindir tak tentu hala. Ape ntah!


Faisal - I will surely follow your 1st and 2nd advice. ;)

Believe it or not, such people do exist. Orang dulu pun rasanya perangai takde haram macam ni. Menyebok je.

CAHAYA said...

Ju - This is Season 1. Gila lama kan? Haha.

Ad Rifza said...

Nak komen pun agak agak laa kan..huhu..Jgn sampai menjatuhkan maruah org..
Ramai yg camtu..Sifat manusia kan..hmm

CAHAYA said...

Ad Rifza - Kalau komen berdua takpe lagi. Ni komen berjemaah. So nampak sangat la nak kondem kan? Pelik la manusia ni, suka sangat tgk kejatuhan orang lain.

Apa salahnya kalau orang lain maju? Sakit otak!