Friday, February 27, 2009

Hate it!

Everything turned into my directions until 7am today after full-9hrs laughing and giggling with my colleagues over something which I don't remember. But, I know for sure, it was damn hell funny. Haha.

Why until 7am?

The case began when my supervisor a.k.a lelaki-sexual-harassment came to office. I hate him so much. I may be sound exaggerate but I don't like people came to me and said "...Geram, geramlah" and "...kalau dapat untung ni" all the time with half-whispering-voice and he will stand as close as he can gets every time he want to talk. I'm not comfortable at all. It also happened to my other female colleagues. But, the hate part. I'm not sure. Maybe they like it. And maybe not.

Suffice to say, it happened again today. And I lost my temper. I screamed like I about to be raped! The whole office was stunned. But not him.
He said,
"I geram la, you chubby. I geram."

I said,
"Tak faham ke orang tak suka."

He replied,
"You nak kerja lama ke tak kat sini? Kalau kerja dengan I, kena ikut cara I."

F**k.

p/s: As right now, I'll be alone at office with him from 3am till 7 in the morning. Where the hell are my other colleagues? You all supposed to be here at 10pm!

28 comments:

al-hussaini said...

He said,

"I geram la, you chubby. I geram."
"Tak faham ke orang tak suka."
"You nak kerja lama ke tak kat sini? Kalau kerja dengan I, kena ikut cara I."

*Bahaya gak erk...

CAHAYA said...

Bahaya. Geram. Semua ada. Tapi kenapa wujud lelaki camni? Yang langsung takde hormat atas kaum wanita?

zara said...

Cahaya, please have the guts to lodge report to your big boss or refer to the authority. I don't really understand why some women still doesn't want to lodge report despite numerous harassment..yet still 'seems' to not know why it happen and how to overcome it. Sympathy? Or afraid of karma? You have all the answers as where it will lead you if you don't take action, but by allowing it to happen yet again, I doubt you will have a peaceful working environment.

Sherita Aziz said...

oh my goodness!!!

teruk tuuuuuu....

al-hussaini said...

dia dah kahwin belum CAHAYA?

iman kurang di dada, jadi begitulah dia, CAHAYA. Mungkin CAHAYA boleh menasihatinya secara lembut terlebih dahulu.

CAHAYA said...

zara,

I will do it next week. ASAP after my boss back from Macau. Dah tahan lama dah. I may be can ignore this, but not for long. :) Thanks!

------------------------------------------------

sheritaAziz,

yep! sangat teruk. Blom tengok muka penuh bernafsu siap buat bunyi slurrps... tau!

CAHAYA said...

al-hussaini,

dia dah kawen. dah ada anak 5 lagi. dah jumpa pun isteri dia. Isteri dia boleh cakap yang dia izinkan kalau suami dia ingin berkahwin lagi. Adoi. Kot ye pun nak payung emas. Hish!

Nasihat cara lembut nanti dia ingat orang nak berlembut dgn dia pulak. Tak suka!

al-hussaini said...

wah..ni nafsu tahap DEWA ni. kalau cara lembut dan sopan tak berjaya, alamatnya CAHAYA kena guna cara agresif tapi terbukti.

CAHAYA said...

insyaAllah. doakan semua berjalan lancar yer. :)

p/s: doakan sekali Cahaya selamat pagi nanti. Takde orang dtg la.

Kniedaz said...

aduhai...nasib kat ofis takde org camni...eii..hati2 cahaya

In The Nite Garden said...

Cahaya, juz kick his ass!!!! org camtu tak reti nak respect pompuan! worse come to worst, tendang jer ahem ahem dia tu biar padan muka dia! i rasa teramat meluat ngan jantan2 camtu!

I strongly agreed with zara. Lodge a report to your big boss.

Cyberwira said...

Emm.. CW no comment

Catz said...

wow...tu mmg betul2 sexual harrassment tu cahaya..
if semua org kena, why not ramai2 lodge report..
saya rasakan, benda ni berlaku di banyak tempat, cuma kita ni biasanya lembut hati. nak report kdg pikir kesian dia..anak 5. saya rasa ramai yg berfikir begitu...

sebenarnya sexual harrasmant ni luas...ckp " wow..merahnya bibir u" pun sudah dikira sexual harrasment..atau buat isyarat mata etc..oso dah considered sex harass.
apatah lagi ckp geram2 dan slurp2..melampau tu!

tapi kan...org mcm ni mmg tak malu kan..dia boleh pula ckp mcm tuh dgn ramai org which mean shows his napsu dia dgn rakan sekerja etc..geli.
boleh pulak ugut..if nak keje lama kena ikut cara dia?..cara apa tuh??
iskk..kompeni tuh dia punya ke?..or abah dia punya..? tak kan?
kalau tak sampai hati nak report, get a people yg rasanya boleh nasihatkan dia..if berlaku lagi..report je..
org mcm ni tak reti hormat perempuan..
cuba org ckp mcm tu kat anak perempuan dia ke..adik dia ke??

Shooke said...

sh*t..

org camtu.. potong anu kasi hanjeng makan jek..

tak sopan langsung tmpt keje..

kalau die buang keje ke hape ke.. buat aduan seksual..

bayaran pampasan tinggi woo

DrSam said...

memang patut buat laporan internal dan polis (sebagai langkah berjaga2). Jika dibiarkan akan menjadi lebih teruk.

Doakan semuanya selamat.

CAHAYA said...

kNiedaz,

Alhamdulillah. Cahaya ingat, bila gemuk ni takde la orang nak harass. tapi ada jugak. Hish!

-------------------------------------------------------

inTheNiteGarden,

I don't have guts to kick him. Meluat sangat.

Cahaya takut diorang tak ambil tindakan. Huhu. Mesti dia cakap dia main2 je. :(

CAHAYA said...

CyberWira,

Kamu pun sama ke? Kenapa tak komen? Huhu. Ops!

------------------------------------------------------

Catz,

Itulah. Cahaya ikut hati mmg dah nak repot lama. Takut pandangan orang kiri kanan plak. Mesti diorang kata Cahaya ni perasan sendiri yang si lelaki tu dok kacau. Tak suka la.

Tak pernah x sampai hati pun. Nak je buat repot. Gatal sangat! Tapi Cahaya kerja bawah dia. Takut la hilang kerja. Dah la zaman skang ni susah cari kerja. Adoi la.

p/s: Cahaya akan cuba repot jugak dalam masa terdekat ini. Kali ini mungkin Cahaya nak rekod. :)

CAHAYA said...

shooke,

bukan pampasan yang diimpikan, tapi keadilan dan keamanan di tempat kerja yang kami kaum wanita nak. Ceh, wanita ker? Auwww.

Kamu lelaki, kamu pekerja, kamu tergamak tak buat perkara yang sama?

-------------------------------------------------------

DrSam,

Thanks. Selamat semalam. :) Repot akan dibuat secepat mungkin, insyaAllah. :)

al-hussaini said...

CAHAYA...macamana dengan pagi tadi? harap takde perkara yang tak disukai terjadi...

TuN TeJa said...

aiyaa..jahat itu orang....

eii..geram tol ngan org cmtu..dia igt dia tu power sgt kot..grrr!!

ps; wat report cepat2..ajar dia sket..

CAHAYA said...

al-hussaini,

semua baik2 je. he called for MC. Alhamdulillah. :)

----------------------------------------------------

tun.teja,

Itulah, bila rasa kuasa diri melebihi dari Yang Maha Esa. Itulah yang terjadi. Rasa semua terletak di tangan dia.

p/s: InsyaAllah. Doakan Cahaya diberi kekuatan. :)

bluecrystaldude said...

Mak aih.. Yeah, I couldn't agree more. You should report about it. It would be even better if you could find someone to verify it with you... Be strong :)

CAHAYA said...

Thanks. I will. Need to gather all strengths and energy. I have to drag my other colleagues too. We have discussed about this. But, so far, we all don't have the guts. :(

In The Nite Garden said...

It's a good idea u record his conversation next time for evidence. Dont worry, Cahaya menegakkan kebenaran. Rezeki Allah ada dimana2. Kumpul sume opismet n bertindak!

Go cahaya go!!!

Faisal Admar said...

Make a police report. That's the best thing to do :)

CAHAYA said...

In.The.Nite.Garden,

InsyaAllah. Semoga Dia beri kami semua kekuatan untuk buat repot minggu depan. :) Thanks!

----------------------------------------------

faisal.admar,

Report polis eh? I thought repot kat boss je. Bukan ke?

nur_qaseh dyLLa said...

sis...wat solat hajat dan doa2 bnyk2 supaya dijauhkan sume2 ni...andai ade berlaku lg, sis wat report laa...org mcm ni kena kasi ajar...jgn dibiarkan, nti melarat...

p/s: kpd kaum Adam, ketahuilah wanita ni dicipta untuk menggoda lelaki...xkira laa bgaimana fizikal wanita tuh...yg penting lelaki ke perempuan, mesti laa jaga kehormatan diri masing2...jgn kerana nila setitik, rosak susu sebelanga...


...............(^_^)...............

CAHAYA said...

Thanks. InsyaAllah. :)