Tuesday, March 31, 2009

Percaya Atau Tidak?

Sumber dari GoogleImage

Kamu percaya? Me? Tak percaya langsung.

Semalam pergi. Tanda sokongan kata orang. Tapi masih tak percaya. Dan takkan percaya pun. Banyak yang dilihat dari orang lain. Orang lain punya cerita. Orang lain punya pengalaman. Tapi masih tak percaya. Dan takkan percaya pun.

Yang dipanggil 'Tok' itu terlalu muda. Pakai ayat AlQuran. Tapi, masih tak percaya. Biarlah mereka yang terlibat sahaja percaya. Me? Simpan sahaja di dalam hati. Sudah cuba nasihat, tapi tak 'jalan'.

p/s: seronok 'mengebom' orang tak faham bahasa. Padan muka! Haha.

48 comments:

Jard The Great said...

erkk.. aku pon tak percaya... hehehe.. maju je negara2 lain tanpa buat benda2 karut tu..

Maya Qistina said...

mek sometime percaya,kdg2 x percaya...sukar utk di ungkapkan...gittew....

CAHAYA said...

Jard,

Betul. Tapi tak faham kenapa yang nak men'cuba' sangat tu. :)

----------------------------------------------------

Maya Qistina,

Hmm. Percaya eh? Biasanya 'jumpa' di mana?

DrSam said...

Saya percaya sama itu CAHAYA. Itu saja saya mau cakap (baca ala Samy Velu)

CAHAYA said...

sabar je la. sah2 tak baca jugak ni kan? Haha. :P

zEn Eizan said...

im 50-50 kalo benda2 mcm tu

Dj Epoi said...

1)Bomoh , Dukun ,

adalah berbeza....dari

2) Tok Guru , Orang yang Yang Kuat Agama yang membantu kita dari segi Perubatan cara Islam.....

Sekarang orang ramai dah makin kompiuuus ngn benda nih.....

Yang num 1 langsung Gua tak percaya....
Yang num 2 harusku berusaha demi untuk kebaikan...

Yang nih HARUS/WAJIB ke percaya
ALLAH Yang Maha Kuasa...

CAHAYA said...

ZenEizan,

50-50 eh? Boleh terang lebih sikit?

----------------------------------------------------------------

Dj Epoi,

Yang semalam tu rasanya no2 kot. 'Tok' tersebut ialah seorang perempuan muda umur dalam 22 thn begitu. Memang guna ayat Quran. Takdelah guna benda pelik2. Just air je sebagai penawar.

Cahaya masih percaya yang SATU itu.

Sherita Aziz said...

kadang kadang boleh di percayai... depends laaa...

mmmmmmmmmmmm

a.b geldofg said...

tjadi bila mjadi kpercayaan

HEMY said...

ada certain benda je yg mmg kena pergi jumpa ustaz2...tp ustaz2..bukan yg karut2 camni..

takleh dinafikn dunia ni bukan kita je yg duduk

CAHAYA said...

SheritaAziz,

Kadang2 tu macam mane? Hmm.

-----------------------------------------------

a.b geldofg,

itulah. bila tak percaya. Wujud ke kepercayaan tu?

CAHAYA said...

HEMY,

Yang semalam jumpa tu takdelah dia merepek2 minta pengeras or pakai benda2 kotor. Gambar sekadar hiasan je.

Dia pakai ayat Quran. Tapi Cahaya masih tak percaya.

Tahu dlm dunia ni bukan kita je ada. Tapi rasanya, minta pada Dia lebih sesuai kot. Sebab semua pun makhluk ciptaanNya kan?

Monkey D Luffy said...

jadi bomoh kene respect... huhuhu

cik siti penguin said...

slalu x percaya. but hearing it straight dr sumber dia, susah la nak deny.

CAHAYA said...

monkey.d.luffy,

yeh? respect sape?

-----------------------------------------------

cik siti penguin,

Itulah. Semalam tu dgr 'dia' bercakap2. Rasa cam tak percaya lak. Huhu.

Inah said...

err..creepy..i always opt for darussyifa'

hope everything went well..take care :)

CAHAYA said...

Inah, my friend suggest the same too. Ustaz Harun Din camtu kan?

Hopefully! Thanks.

QASEH HEEDAYAH said...

tak! takcaye :D

CAHAYA said...

Hehe. Kalau dia boleh tgkkan soalan SPM percaya tak?

*SiRibenMerah said...

sume tuh mengarut n psikologi je.. kita neh kne kuat dan stabil ngan psikologi kita.. barula dapat bertahan daripada buat perkara2 yang x tercapai dek akal.. hurmmmm.. tanak percaya langsung =P~

MariaFaizal said...

Refuse to believe those stuff.
Tipu daya iblis belaka :D

MariaFaizal said...

Dik,
Any colleague named Daing? :)

Dj Epoi said...

Cahaya ...dari dikutkan dari apa yang Lu citer kat sini......
Tok tuh seorang wanita yang berusia 22Tahun....

Tentang usia memang Gua kompius cikit...,
Tapi Bab2 yang mengunakan ayat Al - Quran rasanya bagi pendapat Gua adalah BETUL...kerana apa Gua cakap macam tuh....Dalam Al Quran terdapat pelbagai PENAWAR didalamnya...baik dari penyakit fizikal hinggalah ke penyakit HALUS..

Mungkin dia dilahirkan dalam keluarga yang menitik beratkan Al-Quran dan cara Keislaman.....
Contoh lagi.......mungkin anak Ustaz ka?....Ulama ka...?......tapi kna gak arrrrr tgk latar belakangnya.....

Apa yang Gua nak share kat sini ...yang Gua tahu.....
Dalam Quran terkandung pelbagai penawar......itu jer!!!

Mungkin ada kawan lain....boleh membantu?

Seronok gak KES ni heheheheheheh
Kalau Gua salah tolong betulkan eik?

Ad Rifza said...

Kalau guna ayat2 al quran dan dari ustaz dan alim ulamak yang bertauliah mungkin boleh percaya..kalau dukun2 bomoh2 tu kureng nak percaya sikit..

amirul said...

Salam Cahaya,
Aku Cuma percaya Allah yg satu... tiada 2/3...

Suka Bebel said...

ilmu tarik duit ke tu?kalau aku jadi 'tok' tu, aku tak tolong orang dah.aku tarik untuk diri sendiri je, biar diri sendiri je kaya.tapi kalau 'tok' tu tak kaya,macmana dia boleh jadikan orang lain kaya?syirik dan khurafat lebih baik dihindari.kan?hehe

CJ-alhafiz said...

haha....memang masih ramai yang percaya mende2 ni....
tapi jika bomoh tu guna method yang bertentangan dengan ajaran agama... dan meminta selain dari Allah SWT...hukumnya jatuh kepada syirik... nauzubillah min zalik...

yOnnA said...

yonna pon tak penah percaya unless org tu adalah ustaz2 yang dah established.. kalau muda2 ni agak diragui la..
takut terpesong lak :p

izan said...

Cahaya,

jgn tak caya... nama je zaman serba maju moden tapi bab ini dari zaman batu sampai la ni masih diamalkan.

sama ada untuk mengenakan orang maupun salah satu cara pengubatan. kalau boleh carilah yang benar2 mengamalkan cara islam..

CAHAYA said...

SiRibenMerah,

Rasanya pun begitu. Cahaya tak percaya pun langsung. Dalam hati ini macam ada sangsi. Tapi kalau tuan punya badan dah yakin macam mana kan? Tips2 yang dia bagi pun very the general tau. Rasanya Cahaya pun boleh jadi gitu gak. Haha.

-------------------------------------------------------

Sis Maria,

Yeah! I think so too. Leave everything to fate and Allah SWT is the best after Usaha dan Tawakkal.

p/s: Yes, I know Daing. Daing pun kenal akak kan? :)

CAHAYA said...

Dj Epoi,

Betul kot. Ntah. Malas ambil tahu sebenarnya. Sebab tidak percaya langsung. Kita 'bergantung' pada Dia je. :)

------------------------------------------------------

AdRifza,

Macam mana nak tahu? Ramai je guna ayat AlQuran. Tok yang baru2 ni pun sama gak. Tapi semua orang ada ayat yg sama. :P

CAHAYA said...

Amirul,

Betul! Tiada lebih, HANYA SATU. :)

----------------------------------------------------

SukaBebel,

Gambar tu gambar hiasan je. Gambaran berjumpa dengan 'Tok' tu lah. Orang yang Cahaya teman tu nak suami dia pulang ke pangkuan dia. Tak pandang perempuan lain gitu. :P

CAHAYA said...

CJ-alhafiz,

Ya. Betul. Syirik sama sekali percaya perkara macam ini. Minta dan bergantunglah pada Dia yang SATU. :)

-------------------------------------------------

Yonna,

Kenapa orang tua kena percaya eh? Rasanya tua muda tu bukan beza. Yang beza, ilmu di dada. Yang penting, tak payah percaya langsung. Tapi memang 'ada' perkara2 yang tak tercapai dek akal ini sebenarnya.

CAHAYA said...

Kak Izan,

Perubatan alternatif memang wujud. Terpulang percaya ataupun tidak. Lagipun terlalu banyak CON di luar sana. :)

Benrauf said...

x caya......



...ak x caya tok tu nye ilmu lg tinggi dri ak. nk ajak die sparring. hahahaha!!

:D :D :D

m e E n said...

Cahaya:

Ntah la.
Taktau nak mau percaya
ataupon tidak.

Bagi saye.
Seeing is Believing.

Betol ke saye cakap ni??

hohoho~

CAHAYA said...

Benrauf,

Aku pun fikir yang sama. Bila ko nak lawan ni? Aku soh dia buat appointment. Haha. :P

Sama je korang, dua2 aku tak caya. Haha.

-------------------------------------------------------

meen,

Betul! Seeing is believing. Knowing (with a knowledge) on the other hand is also another source of believe.

Tapi tak nampak ape pun. LOL. :P

Rush Murad said...

it depends.... dgn siapa yg kita jumpa.... tapi kalau ada title "tok' tuu... harap jgn ler terlibat langsung, ikut pergi pun dah kira subahat.... nanti jadi khurafat... takut jadi munafik... a'uzubillah....

fahmi latiff said...
This comment has been removed by the author.
fahmi latiff said...
This comment has been removed by the author.
Kniedaz said...

lain orang lain pendapatnya tentang benda yg satu ni...tapi kalu guna ayat Quran tu, tak salah mencuba tapi Kniedaz tak penahlah cuba cuma ikut org p tu adala...

hati mau bersih dan yakin pada qada' & qadar Allah...

haritz said...

Perlu ada iimu ini untuk tahu atau percaya. Dalam Al Quran pun ader tulis bahawa benda2 ini wujub dan pallng mudah jadi, jika bersekutu ngan syaitan dan iblis. Soal percaya atau tidak terpulang. Bagi saya, saya percaya benda2 ghaib sbb itu asas mengenal Allah. Jadi kita ambik yang baik jer yang kurafat tu kita tinggalkan. Tapi kalau kita ada ilmu tak salah asal kita tak gunakan untuk tujuan tak baik. Hanya untuk tahu sudah. Lebih kurang camtu ler.

haritz said...

Paling mudah begini, biarlah saper pun berubat yang penting Allah yang pulih bukan bomoh bukan orang bukan jin bukan iblis

al-hussaini said...

jangan percaya...
nanti lain pula jadinya...
kita tak tahu apa yang dibacanya betul atau tak...
bahaya tu...

CAHAYA said...

RushMurad,

Terfikir yang sama. Ikut sama nanti jadi shubhah plak kan? Tapi dah cuba nasihat. Macam mana?

InsyaAllah akan cuba lagi.

-----------------------------------------------------

Fahmi,

Gambar di atas sekadar hiasan je tu. Tak tahu pulak mengundang perbahasan. :)

Seperti yang diterangkan di atas. 'Orang' itu menggunakan ayat AlQuran, dan minta orang yang datang mengamalkan beberapa potong ayat dari AlQuran. 'Orang' yang dipanggil 'Tok' itu juga siap tunjuk bait2 ayat dalam AlQuran dan beberapa surah yang patut diamalkan utk kesejahteraan.

Yang Cahaya nampak, takde plak guna bahan2 kotor atau mereka. Masih menggunakan ayat AlQuran. Tapi Cahaya tak percaya pada 'Orang' itu. Cahaya masih percaya DIA yang SATU itu je. :)

CAHAYA said...

Fahmi Komen ke2,

Kalau anak ustaz tu boleh menjamin dia itu wara' atau solleh ke? Wara' atau tidak bergantung pada Imannya. Dan Iman itu hanya boleh diukur oleh DIA. Keturunan tak menjamin apa2.

p/s: Teringat anak tok Imam yang satu orang itu dok berzina sampai sekarang. Ndak patut! Paling tinggi bapak dia cakap, kawin la nak. Dan itu sahaja.

---------------------------------------------

kNiedaz,

Itulah. Cahaya pun ikut orang juga. Kalau guna benda pelik2 Cahaya pun seriyau kot. :P

Betul. Suci bersih dan yakin pada DIA.

CAHAYA said...

Haritz,

Betul. Dalam AlQuran pun ada menyebut berkenaan makhluk lain selain kita di alam ini. Itu Cahaya tahu. Berkenaan kepercayaan sebegini, mungkin boleh usaha sebagai alternatif, asalkan masih bergantung dan meminta pada DIA yang SATU.

Segalanya datang dari Allah. Mereka hanya pengantara kot. Sendiri nak berdoa pun boleh kan? Lagi cepat Allah dgr. Tak perlu orang tengah.

---------------------------------------------------

al-hussaini,

Cahaya masih tak percaya sampai kini. Cahaya masih usaha nasihatkan mereka yang berjumpa 'orang' itu.