Tuesday, September 8, 2009

What a Night!

The scene on paper. Please don't mind the uglinest.
N1 & N2: Neighbor 1 and 2.

"Banggggggg!!!!!"

I heard a loud bang outside. I took a glimpse of the clock. It was almost 2am. I was about to sleep after a series of argument, bargaining the price of my bedroom set with my buyer. Ohh yes, I'm selling my bedroom set. And same goes to my DVDs, Mags, CDs and some other stuffs. Reason? None specific. Just to clear some space or maybe I got some kaching! to cover holes in my pocket and some outstanding.

Back to the 'bang' sound.

I thought it was a very loud 'mercun' played by uncivilized person nearby. No, it wasn't. My lil' brother who was studying in the next room quickly ran to the balcony. And he ran back and knocked my bedroom door.

"Kak Nur, kat depan rumah ada accident."
"Huh? What? Kena kereta ker?"
"Tak tahu."


I went out to the balcony. I was afraid to go outside. My dad isn't home yet at that time. And it was like 2am plus.

"Alhamdulillah, Allahuakbar."

I said deeply in my heart. My car was 1 feet close to get banged by the Kancil. Lucky? Maybe. But I believe more to HIS Greatness. "Kun Fayakun".

But, unfortunate to my neighbors. Yes, there were 2 cars involved. And I parked in between both cars. The gap was more or less 1 feet from each one.

There was a police car outside our home. I wonder.

"Woa, they're fast!"


No way. They was not fast. Or been there by coincidence. The story was the police car was chasing the Kancil before the bang. And after the bang, the Kancil's driver left his Kancil and ran away to the nearest bushes. One of the officer said, it was a teenager who maybe drove without a driving license.

"What? That bad?" I wonder.

I doubt it. The Kancil's driver ran like he's maybe a smuggler or carried an unauthorized weapons. Nobody will ran just because of driving license, aite? Maybe. But I still doubt it.

That was last night. And now I'm in the office with only 3 hours of sleep. But I feel so fresh, peace and energetic. Alhamdulillah.

There's something I wanna shared with you all from Tazkirah I heard last night before performing Tarawih.

Telah berfirman Allah swt di dalam al-Quran:

الا بذكر الله تطمئن القلوب

Maksudnya: Ketahuilah dengan mengingati Allah itu hati-hati akan menjadi tenang (ar-Ra’d : 28)

36 comments:

suezensuzanna said...

adui lah..dorg nih camne lah kan...

CAHAYA said...

suezensuzanna,

Itulah. Ntah. Macam2 orang.

Miss TeJa said...

salam sis...
betul tu.,kalo resah cmna pun, ingat Allah ja..msti tenang...

Mr K said...

Yo.
Aku pun dulu berbadan besar.
Agak besar la.
Tapi aku berjaya kurang kan sikit2.

Dan aku berminat ngan blog kau yang the biggerst loser. So, aku nk tanya kot2 aku leh dptkan permission.

DrSam said...

Alhamdulillah. God is really great. That was just a small example.

Nothing more to say on the tazkirah. Just spot on! Who else for us, the mortal, the sinner to turn to if not the Almighty...

Jard The Great said...

aku nk tny benda yg sama mcm mr k.. ehehe .. bole?

Fly said...

salam, mcm 2 pesen gelagat dan tingkah manusia ni ye..

zamspotte said...

Luckily, thanks god, your car doesn't involved in very high impact of car crash...

This is the effect of disobeying the rules. Actually, rules is created to harmonize our life and the world, both human rules and God rules. When we disobey the rules, we just make the unbalance life, which can also affect others life... At last, another cars also involved in this case... Sorry to hear that...

CAHAYA said...

Salam Miss Teja,

Itulah. Ingat Dia, InsyaALLAH Dia ingat kita. Kalaulah sedar lebih awal. Kan bagus. :(

-------------------------------------------------

mr K,

Wah, Tahniah kerana berjaya kurangkan. Cahaya masih struggle sebab tak kuat. So effect dia pun ala2 je. ;)

Blog 'The Biggest Loser' tu masih dlm process. InsyaALLAH satu ke dua minggu bukak la nanti. Buat masa ini hanya author sahaja yang boleh bukak. ;) Kalau dah buka nanti Cahaya bagitau. ;)

CAHAYA said...

DrSam,

Yeah. Praise to the Almighty. Hope I've learned more with this example, insyaALLAH.

Minta pada Dia dan bukan pada manusia. Itu kata2 kawan Cahaya. ;)

-------------------------------------------------

Jard,

Blom buka la itu blog. Nanti dah buka ku canang seluruh alam. ;)

CAHAYA said...

Fly,

Yep. Macam2. Semoga kita antara pesen yang senonoh yer. ;)

-------------------------------------------------

zamspotte,

Thanks Allah. I was relieved.

Melawan fitrah kejadian memang akan dapat balasan. Karma kot. Cahaya sendiri pernah merasa itu. Harap2 boleh kembali kepada fitrah diri dan dapatkan semula keseimbangan itu. insyaALLAH. Buat baik dibalas baik. And vice versa.

~0~ said...

memacam....xde lesen gatai nak bawa keta...hurmmm

CAHAYA said...

~o~,

itu lah pasal. Tak pasal2 orang lain yg jadi mangsa. Kesian tgk jiran2 nangis tgk kereta hampir musnah. kereta N1 masuk longkang besar. N2 terheret sampai 10 meter. Pastu patah riuk.

sepul said...

pehhhh mcm horrible jek... dugaan di bulan puasa

dukunlintah plk said...

wow u are lucky..

Faisal Admar said...

these few days i didn't have enough sleep either. but for some reasons i'm happy... and those reasons keep me smiling until now even though the workload counted in tons :)

glad that your car still in one piece :)

CATZ said...

alhamdulilah kete u tak apa-apa.
:).

Nite Garden said...

What a miracle! That's the price for being patience..

One friend said to me - "Orang yang bersabar adalah orang yang selalu menang"

Semoga Cahaya bertemu Nur yg dicari di Ramadhan ini..

StingRay said...

peh.sipi-sipi.

HEMY said...

mmg betul2 izin allah keta ko tak kena..alhamdulillah..berkat smyg terawih mungkin

Firol said...

patut pemandu islam yang bawak bile2 tu baca entri ni...aku cukup menyampah dgn driver gile h1n1 ni

CAHAYA said...

sepul,

Yep. Sangat teruk. Dugaan dan ujian dariNya, tanda Dia sayangkan kita. ;)

-------------------------------------------------

dukunlintah plk,

Lucky? Maybe. Kuasa Dia. Alhamdulillah takde ape2. ;)

CAHAYA said...

Faisal Admar,

Woa, mind to share the reason? Keep smiling dear. People might be wondering why. Let them. ;)

Glad it still in one piece. Winky. Heart.

-------------------------------------------------

CATZ,

Itulah. Alhamdulillah. Bersyukur betul.

CAHAYA said...

Nite Garden,

Keajaiban Ramadhan. Alhamdulillah.

One of my friends said, "Patience is priceless." It's. I just need to hold a bit longer and be firm. InsyaALLAH everything will be allright.

Cahaya mahu itu Nur. insyaALLAH.

CAHAYA said...

StingRay,

Sangat sipi. Hampir gugur juga jantung tgk keadaan 2 kereta tu.

-------------------------------------------------

HEMY,

Mungkin gak. ALLAH Maha Besar. Cuma DIA sahaja yang tahu kerja DIA.

CAHAYA said...

Firol,

Kalau lah aku tahu email dia. Memang aku dah post entry ni kat email dia. Bukan pemandu ni je. Ramai gak yg h1n1 lagi kat Malaysia ni.

Paling pelik ialah bila driving, pakej signal tak ambik. Dan paling geram, bila kita bagi signal dah nak 10km pun dia buat2 tak nampak je. Geram!

Yang pakai telefon tp berlagak cekap cam James Bond pun ada. Pastu kereta melelong ikut suka atuk dia jek.

olin said...

sket lagi nk kena.. isk3..

olin said...

sket lagi nak kena.. isk3.. bahaya betol~

@xiM said...

THANK GOD YOUR CAR IS SAFE..:)

Kniedaz said...

Salam Ramadhan Cahaya,
Harap2 sihat ye...Lama tak jenguk blog
berbalik pasal car crash tu..huiiii dahsyat tul kancil tu..tu kira nk claim kat sapa tu damagesnya?

CAHAYA said...

olin,

Itulah. Sikkkkiiiit je lagi. Alhamdulillah tak kena. ;)

--------------------------------------------------

Axim,

Yeah, praise the Almighty. Alhamdulillah.

CAHAYA said...

kniedaz,

Salam Ramadhan. Dah nak abis pun. Boleh buat ucapan raya terus ni. Takpe, masih ada masa lagi. Penghayatan Ramadhan sepatutnya berterusan sampai 1 Syawal kan? ;)

Alhamdulillah sihat2 je. Mmg lama tak nampak kniedaz update blog.

Hmm. Tak tahu la plak claim siapa. Ari tu jiran masing2 muka nak nangis je.

Ad Rifza said...

Syukur tak kena kete Cahaya..Nyaris2 gak tu kan..huhu..Anda terpilih untuk tidak kena musibah dimalam tersebut...Alhamdulillah..
Undang2 walaupun ada masih manusia ni nak langgar..hmmm

CAHAYA said...

Ad Rifza,

Alhamdulillah. Musibah lain plak dtg skang ni. They say, rules are meant to be broken. Ntahlah.

haritz said...

mungkin ada hikmahnya

CAHAYA said...

haritz,

Alhamdulillah. Tidak terlibat sudah cukup baik buat Cahaya.