Saturday, October 24, 2009

Anatomi.



Najib dok sebut berkali2.

"Anatomi akan diberikan kepada guru besar dan sekolah2...."
"Sumbangan akan diberikan berbentuk anatomi..."

Dan banyak lagi. Tak sampai hati aku nak quote lagi. Ni yang aku dok dengar semalam dalam berita. Perkataan 'anatomi' itu diulang dalam hampir setiap perenggan.

Rasa2nya, orang yang dengar Bajet 2010 semalam faham tak maksud anatomi tu? Aku kurang jelas maksudnya. So, mari kita Wiki!

Anatomi (berasal dari bahasa Yunani ἀνατομία anatomia, dari ἀνατέμνειν anatemnein, yang berarti memotong) adalah cabang dari biologi yang berhubungan dengan struktur dan organisasi dari makhluk hidup. Terdapat juga anatomi hewan atau zootomi dan anatomi tumbuhan atau fitotomi. Beberapa cabang ilmu anatomi adalah anatomi perbandingan, histologi, dan anatomi manusia.

Anatomy (from the Greek ἀνατομία anatomia, from ἀνατέμνειν ana: separate, apart from, and temnein, to cut up, cut open) is a branch of biology and medicine that is the consideration of the structure of living things. It is a general term that includes human anatomy, animal anatomy (zootomy) and plant anatomy (phytotomy). In some of its facets anatomy is closely related to embryology, comparative anatomy and comparative embryology,[1] through common roots in evolution.

p/s: Aku tahu 'Grey's Anatomy' je kot. Ke dia maksudkan autonomi?

Imej aku Google je.

17 comments:

joegrimjow said...

guna bahasa mudah kan senang

CAHAYA said...

tu la pasal. tapi kalau compare maksud dengan ayat dia, mcm tak kena je. hmm. ke ada maksud lain?

aku_baek said...

apa slhnya sekali sekala perdana menteri kita nk guna bhas up sket kn..ssh la org nk pham..hee..klu 1 perkara tu harga dia nk di naekkn musti la guna bhasa mudah kasek rakyat pham bertapa keperihatinan kerajaan kn???ahaha

HEMY said...

kononnya dasat kot guna bahasa mcm tu..ntah2 tak betul pn mksud n cara penggunaan dia...

sume nk diinggeriskan..huhu

DrSam said...

kalau tak silap "autonomy". Kalau anatomi dah kena jadi kes bedah-membedah. Tapi kalau 'slip of the tongue" tu mungkin le juga kot...maklumle berejam sampai kering air liuk :)

CAHAYA said...

aku_baek,

sekali sekala pun agak2 la. rakyat faham ke? pastu dia ada gagap2 baca belanjawan tu. isk isk.

takpe, aku kasi chance.

-----------------------------------

HEMY,

Kalau betul xpe. Pastu kalau ko dgr, dia ada beberapa kali tergagap. Mungkin dia excited kot.

CAHAYA said...

Dr Sam,

Saya pun rasa Autonomi. Tapi dia guna banyak kali. Hampir untuk semua bahagian. Trademark kot.

Mungkin time yang saya dgr tu dia tergeliat lidah. Saya dgr time berita, and dia beberapa kali tergagap.

sepul said...

masa belajaq dulu aku amik subjek human anatomi. dalam bahasa mudah yang aku paham anatomi tu study of tubuh badan manusia spt. tulang2, muscle, nerves serta fungsi2 nya. tataw la kot ada maksud lain bagi anatomi tuh.

sicKo^ said...

so kesimpulannya, maksud anatomi dalam konteks speech dia tu apa?

CAHAYA said...

sepul,

aku pun belajar benda yang sama.

-----------------------------

sicko,

hmm. aku rasa dia nak sebut autonomi kot. tapi rakyat faham ke?

i.am.belle said...

patut salahkan yg tukang taip ucapan tu. si najib apa dia kisah, asal baca je. tsk tsk tsk

[danial][ma] said...

hej! cahaya...OMG! it seemed that najib just read without without using his head! what a shame!

CAHAYA said...

i.am.belle,

ntah. dah penat kot baca, sampai tershahul dia. cian. isk isk isk.

-------------------------------------

danial.ma,

Hmm. Maybe. Maybe he's too tired of reading for hours. He did choke one or two times, you know.

@xiM said...

masa dengar tok najib ni present geram betul..duk syik tersasul jer..ishh

CAHAYA said...

Axim,

Kan? Tu la, tersasul2 je dia. Penat kot.

Nad said...

ha'ah la...
lepas nad 'google' kan maksud anatomi ngan autonomi tu...
len betol maksud die...
ase2nye memang die nak cakap autonomi kot...
huhuhu!!!!!!!!

CAHAYA said...

Nad,

Tu lah kan? Lain sangat. Tapi dia dah tersasul dua tiga kali. Maybe dia penat kot.