Tuesday, January 19, 2010

If you would not be forgotten as soon as you are dead, either write something worth reading or do things worth writing.


Kata-kata di atas dipetik dari Benjamin Franklin. Kata-kata ini yang terlintas di fikiran bila lihat trend kekerapan penulisan saya (dalam imej di atas) beberapa bulan yang lepas.

"Mungkin tiada yang worth untuk diceritakan, agaknya," desis hati saya.

Merosot 50%, kurang lebih. Haish. Banyak juga tu. Separuh dari kebiasaan. Tak dinafikan kecintaan saya terhadap blog agak sedikit lemau beberapa bulan lepas. Nak kata sibuk, jauh sekali. Kerja saya sekarang boleh dapat award "Kerja Paling Relaks" dalam dunia (at least dunia saya lah).

Aktiviti blogging awak okay tak?

30 comments:

~0~ said...

ok lg tp mgu ni mlas nak berblog

HEMY said...

tak semestinya kena apdet hari2..tp hari yg kita update tu ingatkan or kenangkn kita utk sesuatu yg penting

CAHAYA said...

~0~ - malas eh? kenapa?

HEMY - Memang tak perlu updet hari2. tapi saya rasa mood dah makin mandom. Blog saya ni untuk terapi, mungkin 2-3 bulan ni tak perlukan terapi kot. Haha.

Faisal Admar said...

penulisan saya agak merosot kerana Facebook!

sicKo^ said...

sama lar kiter.. aku pun ada bulan rajin, ada bulan tak rajin.. hehe.. tapi asalkan ada hapdet setiap bulan kira okay lar..

CAHAYA said...

faisal admar - Facebook pun saya kurang. Ape ntah yang saya buat. Pelik!

sicko - tu lah. kala bulan mengambang, baru ada tulisan. bulan tak muncul, takdelah. haha.

catz said...

cahaya,
maybe cahaya tgh gembira eh...so fokus to other thing, malas nak berblog.tak semestinya updet hari2 blog ni..
mcm catz, kena sellau update sbb blog cat tu mcm travelling jurnal..sbb lately byk travel, so kena gak update..kalau dah lama br nak update jadik malas pula.

keep writing ye cahaya.
i'm sure u have lots to share.
:)

CAHAYA said...

catz - Nak kata happy tak jugak, Yang. Sama je skang ni. Perlukan terapi gak. Tapi tak tertulis plak kat sini.

I love your blog. Your blog selalu buat saya lapar. Dan asyik nak makan je. Macam mana nak diet ni?

Jard The Great said...

mesti sibuk berchenta neh kan? kan? ehehehe

CAHAYA said...

Jard - takde maknanya!

Kapten Luffy said...

oh. update je ikut masa terluang masing2... mood pun main peranan

tchersally said...

mine is suam2 too..muak dengan kunjungan manusia2 yg tak reti etika berblogging n tinggalkan komen2 yg tiada batasan manusia..hey..but again..who cares kan sis..

blogging should be something that relaxes our mind..at our own pace..about our own topics..dont pressure urself just because to keep up with d frequency..

Inah said...

hey dear..one thing for sure..i really love ur ramblings..so, do feel free to write anything under the sun

for me..ur writing comes from ur heart ;)

p/s : it's a compliment :)

yOnnA said...

ok akak. lagi2 sejak pindah ni :p ngeeee. semangat berbaldi baldi hahaha.

biasalah akak. mood kita bukan stabil setiap masa kan? :)

Firol said...

sibuk dgn kerja

DrSam said...

Blog only when you feel to blog and get the kick our of it. If it is a kind of good therapy for you and it work, then continue. Don't blog just because others blog.

Keep blogging CAHAYA!

ryann said...

berblog ni memang mengikut mood dan kesibukan. adakala aktif membaca blog rakan maya lain tetapi sendiri tidak punya keinginan untuk menulis.

kawie2020 said...

masih lagi dlm mood berblogging walaupon bz memanjang nih.. hehhehehehe...

p/s: tgh hangat bercinte ke? hehehhe

Suka Bebel said...

sibuk berdating kot?hehe...kebetulan topik ari ni sama lah.hehe

CAHAYA said...

Luffy - Betul la tu. Time tu mood best sangat kot. Tak rasa nak berblog.

tchersally - Hmm. I've been there, Sis. I know how it feels. But, as you put it, who cares?

Yes, it's true blogging is my #1 therapy. And I love to blog anything around me at the moment. I don't care much about the frequency, I just wondering what was I'm doing at those time.

CAHAYA said...

Inah - Thanks babe. I'll keep writing at my own pace, my own sweet time. That's for sure. I love yours too. Terasa seperti berjumpa kawan lama. I feel what you felt.

p/s: And it's a compliment, too. ;)


yonna - hehe. rumah baru kan? Alhamdulillah. Keep up writing, dear.

p/s: mood tu, no komen. Akak selalu moody.

CAHAYA said...

Firol - Ohh. Good for you. At least awak tahu awak sibuk sebab apa. Saya ni menyibuk banyak lah. Tak pun buat2 sibuk.

DrSam - Yeah. Totally agreed! Blogging always my #1 therapy. And for that, I guess, I will keep writing.

CAHAYA said...

ryann - betul. kadang2 nak membaca. Ada mood nak menulis. Tgk lah macam mana.

kawie2020 - mood awak tgh okay la tu. hangat bercinta? takda maknanya awak oi.

CAHAYA said...

suka bebel - isk isk. takda maknanya dating. balik rumah terus tidur kot. nak borak dengan orang kat rumah pun tak sempat. huhu.

p/s: tapi hujung minggu tu mungkin lah. LOL.

Kniedaz said...

ahahaha..memang ada masanya malasss tol nk update blog...tp tahun 2010 ni, kniedaz rajin meng'update' blog (tengoklah sampai bila..hehehe)..tulislah cahaya...windu kalau tak baca entry cahaya...

CAHAYA said...

kniedaz - haha. me too. all hype up for new year. sementara tgh rajin ni, memang banyak la update kan?

p/s: saya akan tulis selagi terdaya, selagi rajin. hehe.

ixora said...

mud sy sgt down..down n down...tuk tulis pape kt blog..sy tgu seseorg kt ym..kalo dia x on9, sy lagi down =( pelik sungguh sy skrg...

tp xpe..sy sentiasa singgah di sini kalo sy ade mud on9..cume tak tinggalkan komen..

p/s: sy rindu suasana yg dlu..hepi..suka2..gelak ketawa..skrg sy mcm kera sumbang di sini..sorg2...kecuali ketika sy bersama yg tersyg br ceria..ahhhh..kacau! adakah patut sy kawen..?! arrrrggggghhhhhhhh...!!

p/s/s: maafkan sy kerana memenuhi kotak komen akak ngan ntah pape nih..

p/s/s/s: moralnyer, mud berblog memblog baru kembali pulih..hope berpnjangan...aminnn!!!!

CAHAYA said...

ixora - Awak tunggu sape la kat YM tu. Isk isk awak ni. Penuh dgn gosip. Life memang macam tu la sayang. Ada kadang2 happy memanjang. Ade tu, nak senyum pun takde mood.

p/s: selamat kembali berblogging, ixora.

@xiM said...

saya terus berblog ikut waktu lapang.haha

banyak mender nak story tapi tak sempat..

kalau lah saya ada seksiteri sorang,akan ku suruh dia buat entri sehari 5 pun takper.haha

CAHAYA said...

axim - Saya banyak juga nak cerita. Tapi macam tak kesampaian je. Haha. Selalu gagal bila nak guna perkataan. So, saya just tulis ikut naluri hati.

Wah, kena hire orang untuk buat entri ke? Hebat!