Sunday, January 17, 2010

If you're qualified, all it takes is a burning desire to accomplish, to make a change.

Ohh, semalam saya ke Lepaq Cafe, Kelana Mall bersama Juita. Hajat di hati ingin melayan jiwa dengan alunan gitar dan musik live band. Tapi serupa tidak kesampaian sebab kami hanya duduk di luar, dalam dah penuh. Lagipun konsep lepaq yang diperkenalkan (duduk atas lantai) menyebabkan beberapa kesulitan bagi Juita. Dia pakai skirt semalam.


Jadi kami duduk di luar (atas kerusi) dan melayan bunyi-bunyian dari luar.

Minggu lepas pula saya ke Cloth & Clef untuk Ken Stringfellow album release edisi Malaysia. Alongside performing malam itu ialah Couple, Mohd Jayzuan & Ainul Aishah dan beberapa lagi orang (saya lupa). Mendengar live musik memang sesuatu yang saya suka sejak dulu-dulu lagi. Cuma baru boleh direalisasikan sekarang.



Kenapa saya cerita pasal aktiviti saya pulak ya? Okaylah. Saya berterus terang. Saya sangat-sangat teringin belajar main gitar. Tapi bila fikirkan jari saya yang pendek dan kontot ni, saya rasa saya nak ubah. Saya teringin belajar piano, keyboard or organ. Asalkan saya accomplish salah satu. Mana-mana satu lah. Juita pun mahu belajar main piano. Jadi kami dalam misi mencari kelas-kelas musik murah yang tidak memerlukan pelajarnya mempunyai sebuah piano. Jika ada di antara awak yang tahu, sila inform saya, ya.

Tahun ini bakal menyaksikan pengakhiran 20an saya. Tahun 2011 saya dah masuk golongan bermula nombor 3. Tapi dalam 28 tahun hidup ni, saya masih belum capai apa-apa yang boleh dibanggakan. Sejak graduasi tahun 2004, sudah hampir enam tahun saya bekerja. Langsung takda satu moment pun yang membolehkan saya menarik nafas lega dan tersenyum dengan pencapaian sendiri. Ada ke pencapaian? Rasanya saya tak accomplish apa-apa dalam enam tahun ini. Sangat teruk. Gosh!

Jadi tahun ini, mungkin menyaksikan sesuatu yang lain. Yang pasti, bukan angan-angan kosong. Yang pasti tidak melibatkan shortcuts, tikam belakang, tipu-menipu, hasad dengki dan sebagainya. Semuanya pure untuk diri sendiri dan insyaAllah, untuk orang lain juga.

Doakan saya. Terima kasih in advance.

21 comments:

bluecrystaldude said...

Salam Cahaya,

Post yang sungguh dengan emosi :) Saya suka juga pada live music dan environment yang tenang dan condusif. Tapi bukan lah sampai duduk di lantai macam di Lepaq Cafe tu. Hehe

6 tahun adalah masa yang lama, tapi sesetengah pokok lambat berbuah, tapi buahnya sedap masak dan ranum. Semuga Cahaya salah satu daripadanya :)

Selamat Hari Isnin!

CAHAYA said...

Salam,

Haha. Sebelum ini kitorang pernah ke Lepaq tapi ada kerusi meja. mungkin hari tu mereka tukar konsep sikit dan konsep ala2 duduk kat rumah tu nampak cool. tapi tak berapa praktikal.

Harap2 saya buah durian, yang lambat sikit. Tapi sekali berbuah, lebat dan bermusim. Yummy!

Happy Monday!

hans said...

owh,budak rumah gua semua skrg tgh belajar main guitar music
gua jer xminat
more to piano
hahaha

CAHAYA said...

hans,

belajar piano kat mana?? gitar pun best gak. tapi saya punya jari pendek. mcm tak sesuai je.

Faisal Admar said...

babe, i've been trying for so many times to leave message here.

apa prob dengan template baru ni? :)

i memang dah lama nak main piano! how is it?

CAHAYA said...

Faisal,

Yeah. I've just realized it this morning. Tak perasan pulak. But I guess now all back to normal.

Piano lessons nowadays requires the student to own one in order to learn how to play. Boring. But I'm still in search for good class with not-so-cekik-darah price.

Faisal Admar said...

haha. 5k for the piano right? or at least?

CAHAYA said...

Yeah! if you lucky enough to catch it on clearance sale, it may be less around couple of hundreds. still ain't cheap!

JMR said...

nice..sy pon suka live band gak..dh lama xlayan...:-(

CAHAYA said...

JMR,

Jom gi layan sekali sekala. Best woo!

ije said...

entry yg penuh keikhlasan. tapi terselit seribu pengertian. wawa. ayat. =)

good luck sis. best kan kalo dapat men muzik. ni asek tgk org jek.

Nite Garden said...

hi cahaya, apa kabar?
it's been a while since my last visit kat blog u. pasal piano tu u boleh beli keyboard or electric piano. itu lebih murah. for beginner beli yg murah pun takpe. it's not about how good the piano is, but how good u play it. ada satu kedai alatan music kat ttdi tu jual keyboard murah coz made in china. but it's good enough for u to practice at home. the price around rm1.5k brand casio. menurut kata promoternya it was made in japan tp assembled in china sbb tu murah. tak kesah la beb janji u boleh practice kat rumah.
the reason why u must have keyboard/piano at home is bila u dah start yr piano class u boleh practice kat umah coz biasanya kelas piano ni 1/2 jam jer. so nnti jari2 u cepat lembut bila sllu practice. klau u takde piano kat umah i confirm u akan terngigau2 main piano coz u'll get addicted to it once u touched the keys n hear the sound. nowadays piano dah boleh connect to pc and the best part u boleh compose yr own song.
segan pulak komen i pjg sgt kat sini. klau u need further info psal kedai tu u boleh email i kat babyface30508@yahoo.com

izan said...

cahaya,

k zan pun suka dengar muzik dan kalu boleh dapat belajar ... suka piano. adalah 1 bulan k zan belajar... lepas tu.... x teruskan pun.

tenang gitukan klu dpt dengar alunan muzik secara live..

Skullsplitter said...

cikgu shafi's class at wangsa melawati. It's very good since cikgu shafi was one of the great piano teacher. :)

skullsplitter

CAHAYA said...

ije,

Keikhlasan? Alhamdulillah. Terima kasih. Doakan ye apa yang dihajati oleh saya termakbul untuk tahun ni. Amin.

-------------------------------------

Kak izan,

Pernah belajar ke Kak Izan? Best tak? 1 bulan tu best tak? Ke Kak Izan berhenti sebab tak best?

CAHAYA said...

Nite Garden,

Wah, thanks a bunch for the info. But still I'm not looking forward to have one at the moment. I'm still wanna pursuing the class without one at least until I know this is what I want.

TTDI is very near to my workplace. I guess I know the shop as I passed by the shop almost everyday during lunch. I once in a while took a glimpse in the shop and ran my fingers at those electric guitars on shelves. Gosh, sangat2 excited masa tu.

Composing? That's even better. Tapi perlu sign up kelas dulu. Thanks so much, babe. ;)

One thing I wanna ask, awak belajar piano ke? Tahu banyak. Buat saya makin teruja.

CAHAYA said...

Skully,

Berapa ya harga dia? How frequent?

Faisal Admar said...

ain't cheap? lol. come on, it's something that you like, something that can make you happy... aye?

ixora said...

gud luck sis!

blajar rajin2..nnt xora kawen leh jmput akak main kt umah...erkkk...jemput dtg kenduri skali la..hehe...

tapi akak jgn la cepuk mahal sgt..atau lebih baik free..wat amal kt adikmu yg bolat ini...

p/s: tensen sgt skrg..da terlebih tensen wat me kuat mkn..naik 3x dr yg turun ritu... =(

CAHAYA said...

Faisal,

Yep. Ain't cheap. I would love to have one. But I won't be happy if it gives me big hole in my pocket. Its a win-lose game.

CAHAYA said...

Ixora,

Thanks babe. Really need all good luck I can get at the moment.

Awak nak buat kenduri? Wah, wah. Bila? Jemput yer. Nanti akak bagi alamat ye.

p/s: haha. sama la. akak pun mcm tu.