Saturday, February 6, 2010

The World is a book, and those who do not travel read only a page.


Traveling adalah salah satu hobi saya, walaupun selalu terdapat limitasi dalam kewangan. Saya suka ke tempat orang. Tapi bukan atas sebab saya sukakan tempat orang lain berbanding tempat sendiri. Cuma setiap kali saya travel, ada sesuatu yang saya belajar. Dan pelajaran tu lekat dalam kepala saya sampai bila2.

Ada 2 tempat dalam dunia ini yang saya mahu jejakkan kaki saya. 1 di antaranya ialah Mekah (doakan saya dimurahkan rezeki ya kawan2), tentulah untuk mengerjakan rukun Islam ke-5. Dan 1 lagi ialah benua Eropah. Saya mahu ke Europe, dan lebih spesifik saya mahu ke Spain.

Semalam saya layan series 'Spain... On the road Again' di Astro, Travel & Living. Lagi membuak2 perasaan saya. Cantik betul. Harap saya boleh ke sana satu hari nanti.

Eh, korang ada tak tempat spesifik yang korang nak pegi?

19 comments:

izan said...

huhu... cahaya, ank kwn ofis k zan mlm tadi terbang ke paris, kemudian ke london, europe, switzerland dan 2 3 empat tempat lagi.... sioknyer jalan....

agak2nya kita bila lagi ye.... ke dapat dengar cerita org aje.. yg penting 1 tempat mesti nak sampai...
Mekah.

CAHAYA said...

kak izan - bestnya. seronok betul terbang macam tu. insyaAllah masa masing2 akan sampai. rezeki.

Mekah tu kena pergi gak. Dah daftar ke?

*~ aRaBeLLa ~* said...

samalah kite! sy pon nk sgt g europe tp tmpt yg plg nak gi of cos london & venice! <3

CAHAYA said...

arabella - wah, best2. bila agaknya?

cj'alhafiz said...

yess!!!! CJ kalau boleh nak travel hari2...tapi duit tarak maa..... haha!!


is cahaya smarter than a 5th grader?? check it out here!! http://cjalhafiz-lifejournal.blogspot.com/

Kniedaz said...

teringin nak g mekah
tempat len takde rasa nak p..mana2 ble janji pemandangan cantik..hehe

dukunlintah plk said...

mekah.. hmmmm.. mun *mukah almost every month la.. hehe..

ku mok gi paris nekik tanggak eiffel tower n burj al dubai, pun nait anak tanggak sampei tingkat tertinggi.. burj al dubai marathon mesti best :)

*bg siapa2 yg tak tahu, mukah adalah nama bandar d sarawak, jgn salah anggap dengan perkataan bermukah yg bermaksud.. (cari sendiri dalam kamus bahasa melayu.. hehe)..

DrSam said...

selalunya bila bertandang ke tempat orang, selalu terasa betapa untungnya tempat sendiri.

yonna said...

mekah.. semua org mesti ada perasaan nak pegi kan?

tp serius.plg yonna nak pegi..
gold coast aussie sebab nak sangat2 naik roller coaster dia T____T lepas tu teringin nak ke Dubai :p

CAHAYA said...

cj - saya pun ada keinginan macam tu. travel hari2. atau buat duit dengan travel. sure syiok!


kniedaz - Alhamdulillah. ;)

CAHAYA said...

pak dukun - lama tak pergi mukah. jalan still macam tu lagi kan? tak sanggup woo.

wah, eiffel. best2. pak dukun x gayat ke? nekik tinggi2.


drSam - betul tu. tempat sendiri paling best. tapi still nak tgk tempat orang. tgk je la.

Firol said...

lepas ke mekah dulu..pastu baru nak g New Zealand dan Liverpool..hehehe

zafi said...

saya akan travel nak habiskan stok tempat2 yg belum dilewati!! heheheh mari2 ke europe!

bluecrystaldude said...

Post ini membuatkan saya teringat dengan kisah ketika saya dalam perjalanan hendak ke london dalam flight bersorangan (parents saya dah sampai sana dulu). Saya duduk di sebelah seat budak laki baru berumur 10 tahun bersama mak dan bapa nya. Bapa nya seorang pilot ataupun engineer MAS rasanya. Tapi yg menariknya, budak lelaki 10 tahun tu bijak berceloteh dengan saya tentang pengalaman dia pergi ke Rome. Betapa besar dan cantiknya pemandangan di sana.

Travelling indeed make me see things differently. Even for a small kid :) Amazing!

Semoga Cahaya berjaya pergi ke tempat yg dihajati itu :)

sepul said...

spain? y spain?

sepul said...

spain? y spain?

catz said...

hi cahaya,
i agree with ur topic.
:).
when i travel, i could see things differently and thank God i was born and live in Malaysia.

tempat idaman..
banyakkkkk sgt.
hiks.

CAHAYA said...

Luas berjalan, luas pandangan, luas pengalaman. InsyaAllah. ;)

鐵板豆腐Fay said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社