Wednesday, March 24, 2010

My Name is Khan. And I'm Not a Terrorist.

Kegilaan tengok movie makin menjadi-jadi sekarang ni. Almaklumlah, beban kerja makin kurang. Tadi tengok cerita 'My Name is Khan'. Saya sebenarnya bukanlah peminat filem-filem Hindustan, tapi tipulah kalau saya cakap tak pernah layan cerita 'Kuch Kuch Hota Hai' dan 'Mohabbatein' dulu. Layan juga. Meleleh air mata saya dan kawan-kawan depan PC tengok cerita ini masa dekat MMU dulu.

Okay, berbalik pada cerita 'My Name is Khan'. Cerita ni tentang seorang lelaki Muslim Autism bernama Khan (lakonan Shah Rukh Khan) yang berusaha untuk jumpa Presiden Amerika Syarikat selepas peristiwa 9/11. Walaupun ceritanya ada sedikit percanggahan, tapi motifnya jelas. Iaitu untuk clearkan nama Muslim2 di dunia dan mengatakan Muslim bukanlah seorang pengganas. Of course lah cerita Hindustan akan jadi happy ending kan.


Screen capture di atas adalah salah satu babak dalam filem ini. Memang benar. Yang membezakan manusia bukanlah bangsa, agama, warna kulit ataupun kepercayaan. Yang membezakan manusia ialah perbuatan baik dan buruk seseorang itu.

Kalau nak dipandang baik perlulah berbuat baik. Tapi jangan pula buat-buat baik. This one doesn't count, okay. Dan kalau orang pandang kita jahat, jangan marah pula, sebab itu semua salah diri sendiri. Kita yang buat orang pandang kita jahat. Kalau bukan kita buat secara terus pun, mungkin ada sedikit contribution yang menyebabkan orang pandang kita jahat.

So, renung2kan dan selamat beramal. :) **tiba2**

19 comments:

Shima Ibrahim said...

thanks for the short and simple synopsis. mmg nk tgk sgt citer ni (sbb Shah Rukh Khan ;P) tp x tau citer die pasal ape. now that i have an idea of it, terus download! hakhak and thanks for the reminder~ ;)

CAHAYA said...

Shima - Sangat short and simple sebab tak nak ruin jalan cerita pada sesiapa yang nak menonton cerita ni nanti. Recommended! Shah Rukh Khan seperti biasa, akan overr gittuuu. ;)

~0~ said...

xtgk lagi cite nie....

dukunlintah plk said...

bestnya cahaya malar jak nanggar muvee.. mesti penuh hard disk dgn muvee..

@xiM said...

ada kat pawagam kan movie ni?
ntah
tak pernah tengok movie hindustan kat panggung..

CAHAYA said...

~0~ - Boleh layan cerita ni. Tapi biasalah Shah Rukh Khan mesti ada corny sikit. :)


dukunlintah plk - Takde keje, tgk movie je la. Haha. Dalam external memang penuh movie. Almost every week download cerita baru. Boringlah kat ofis takde buat apa.

CAHAYA said...

Axim - Tak sure. Ada kot. Cahaya pun tak pernah tgk movie hindustan kat wayang. Selalu layan CD. Ni first time download.

Kniedaz said...

saya pun baru tengok cite ni..mesejnya bagus tp biasalah cerita namanya tentu ada yg tak logik di sana sini..not a big fan of Shah Rukh actually..heheh

CAHAYA said...

Kniedaz - Itulah. Ada part yang kita rasa, yer yer je kan. Tapi yang penting, terhibur la jugak. Boleh la si Shah Rukh Khan berlakon gaya2 Autism. ;) Saya pun bukan peminat. Tapi gandingan dia dengan Rani memang ngam lah.

Fly said...

saya sebenarnye tak minat cerita industan nih..tapi disebabkan sinopsis dari u yang menarik, terus rasa nak tgk...

Cahaya : skrg dah banyak software-software editing mudah seperti photoscape,photoinstrument yang boleh di download secara percuma. tetapi pada saya software2 sebegini terbatas untuk kita pergi lebih jauh untuk dapatkan efek dan kesan gambar yang lebih advance.. Apa kata cahaya cuba pedalami Adobe Photoshop, banyak tutorial2 mudah yang kita boleh muat turun secara online..InsyaAllah klu selalu gunakan photoshop tu anda akan seronok menggunakannya..

CAHAYA said...

Fly - Sinopsis pendek dan pandangan dari saya. Kena tengok dulu baru tahu best ke tak.

Thanks for suggestion. Sebelum ini guna Photoscape tapi sangat limited. Photoshop tak pandai guna. Senang tak?

DrSam said...

saya pun jarang tengok cerita hindustan. tapi pernah sekali terpaksa tengok masa terlantar dikatil hospital cerita hindustan. Tangkap leleh juga :) Power betul.

izan said...

cahaya,

ye tu... kita jadi diri sendiri dan bawa diri sendiri.. biarlar org menilai dengan saksama.. menipu tidak membawa faedah.

SRK ensem lagi tak... lama x tengok dia berlakon yg terbaru...

CAHAYA said...

DrSam - Sekali sekala layan boleh DrSam. Kalau hari2 layan mahu bengkak mata dibuatnya. Hehe. ;)

CAHAYA said...

Kak Izan - Shah Rukh Khan masih seperti biasa. Dia macam tak ditelan zaman pulak. Pakai susuk kot. Hehe.

Buat baik dibalas baik kak. Lagipun Tuhan kan ada. ;)

Fly said...

Cahaya : photoshop tu kena tau asas penggunaan dulu, klu dah tau asas InsyaAllah u boleh explore sendiri..

CAHAYA said...

Fly - Dah install CS4 malam tadi. Dah cuba tengok2 tutorial dalam internet, but macam susah je. Adoi lah! Kena tuition macam ni.

Faisal Admar said...

i heard this movie is good!

CAHAYA said...

Faisal - Boleh lah. Ada la part tak logik. Ya la kan, hindustan, harus tak logik. Hehe. ;) But overall, kudos!