Wednesday, December 17, 2008

What Would You Do?

What would you do if your best friend being hit and threatened by her boyfriend constantly?

I need your advices because I don't know how to help her. I already asked her to make police report. And I don't know what else to do. Could you toss some advices?

p/s: I'm so sorry for not answering your calls and 'sms'es. I don't know what else to do. Please take care.

34 comments:

en_me said...

nih baghu boifren moifren, lom lagikks laki bini.. buat jerr polis report..

CAHAYA said...

kalau dia tak degil, saya pun dah boleh repotkan. tapi, dia sendiri taknak selamatkan diri camne?

p/s: pelik dgn lelaki ni, mak ayah pun tak penah jentik, bila part laki je tadah je badan jadi punching bag!

Porcelain Doll said...

cahaya,
can't you go and report them?

Faisal Admar said...

wtf! go and make a police report. give him a lesson! plssss...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

buat je polis report. bahaya nih

Skullsplitter said...

Let's do the police report! We have to do that.

skullsplitter

CAHAYA said...

PD,

I've already consult with police officer regarding this matter. Nothing that we can do if we don't have commitment from the victim itself.

Police report must be made by the victim. What we can do is to arrange help to get her out from there.

------------------------------

Faisal,

That's what i told her. Teach that bastard some lesson that women are not punching bags!

CAHAYA said...

SBB,

itulah dia. memang bahaya pun. tapi tuan punya badan relaks je, camne?

---------------------

Skully,

I've already consult w police officer regarding this matter and as her age is above 21years old, we can't make police report for her.

Tapi boleh aturkan pasukan penyelamat utk dtg, tapi dengan kehendak dia la. Because Malaysian Law itself stated that tak leh pecah masuk rumah orang sesuka hati. Dan kalau dia tak on our side, lebih bahaya. Silap2 kita plak kena charge. Aiyoooo!

Suka Bebel said...

cis!lelaki dayus mana ni sanggup dera gf mcmtu sekali?kasi report sama polis saja lah.itu pompuan pun cuba cuba larikan diri dari itu jantan yang merosakkan nama kaum lelaki.huhu

Shooke said...

hmm..

dail 1-800-dera gf

atau

report

CAHAYA said...

SB,

lelaki yang tak de 'tut' je yg buat macam tu.

repot polis hanya boleh dibuat oleh mangsa sbb commitment dr mangsa diperlukan. kang kita buat repot, kalau mangsa cakap dia terjatuh sendiri akibat kecuaian, tak ke naya?

------------------------------------

Shooke,

funny yet ridiculous!

pearlEJ said...

belum kahwin dah berani pukul2?? tak dak akai punya jantan... bodoh... benci betul dgn jantan yg suka pukul2 pompuan nih... huhh...

suh jerkk pi wat report.. apsal laa degil sgt tak nak wat report... takkan nak tunggu sampai lagi teruk baru nak report polis??

CAHAYA said...

tu lah EJ, dah penat dah nasihat. Dia cakap Cahaya tak faham dia. Macam mane?

p/s: dah abis memahami dah ni. Yang Cahaya faham, dia kena pukul dan perlu diselamatkan. Faham kan?

Tepak Sireh said...
This comment has been removed by the author.
Tepak Sireh said...

ini dah kes berat! seriously... need to do sumthing, firstly buat medical check-up, pi clinic n ngadu kat doctor then baru buat report polis... break-off.... ngadu dgn family bf tu.... *bahu yg memikul lebih berat dari mata yg memandang..... but ur fren really need to buat police report...

CAHAYA said...

itu la dia TP. kalau dia tak degil or kanak2 bawah 18thn, kita dah heret dah dia sendiri. Tapi, ni dah beso, dah tua, dah 26thn. nak buat cam mane?

p/s: tgk lebam2 kat badan dia, sakit hati Cahaya. Mak ayah, adik beradik pun tak penah jentik dia. :(

Faisal Admar said...

whats the result then? police report or no?

landaklaut said...

i think u should seek for advice from AWAM (All Women's Action Society). u can check their website at http://www.awam.org.my .
maybe u could let ur friend to go for counselling. sbb kadang2 dengan kawan2 susah utk kita tafsirkan apa yang bermain di fikiran dia. mmg cinta itu buta, dan boleh membutakan. hah, macam lirik lagu too phat plak. :P anyway i think ur friend tak ready to move on. another way is to tell her family about it. hope this help.

Ad Rifza said...

Dah buat polis report ke?...Camana keadaan dia?..kenapalaa kijam betul bf dia ek?..Sampai ati buat gf camtu...

Wahidah said...

br jd bf dh lebam segala..kot ya pun cinta tk de la smpai biarkan diri lebam mcm tu...report la polis..jauhkan je dr bf mcm tu...pantang tul kalo laki naik tgn kt pompuan ni tau..dayussss

CAHAYA said...

Faisal,

Nope, she don't want to help herself and she can handle the situation. But until when? Itu kita tak tahu.

-------------------------------------

landaklaut,

I've already suggested counseling for her and made few appointments so she can undergo few counseling session with certified counselor. AWAM is a good organization where they really against women violence. Thanks for your advice. :)

CAHAYA said...

Ad,

Keadaan dia okay, its a one time thingy. Later on tak tahu lah. Pelik kenapa lelaki bleh tergamak pukul perempuan. Macam takde 'tut' je!

-------------------------------------

Wahidah,

Cinta ni boleh buat orang buta. Tak lalu makan. Dan macam² lagi. Banyak sangat effect kat diri kita, tapi tak bermakna kita serahkan diri bulat², lonjong², petak² kat dia. Tak patut!

p/s: Cahaya pun sgt pantang!

mummysyafie said...

belom suami isteri nah pandai belasah anak orang erkk

baik amik pic macam tu dan simpan. pastu ugut kalau buat lagi uols akan report polis..

tapi bagi aku lah kan..tinggal je balak camtu..bukan ada ikatan apa pun.

haritz said...

aku nak sangat gaduh ngan boy friend dia. kalau kuat mari pukul jantan buat ape pukul pompuan .Dayussss!!!

Redbloodsnow said...

siyesly arr cahaya...if i'm in ur BFF's shoes kan...Zie akan walked away the 1st moment he hit me. But if la die ugut Zie...will not hesitate to make a police report.

jantan dayus arr tuh pukul ppuan...ko menjawap ler nnti time akhirat!!! puiii...

ermmm...if zie ditempat cahaya kan..will advise my BFF tuh to leave her bf..tp if dh byk kali kte advise die but stilllll die bengapkan diri die stay wif that bastard hanye kerana I LUV HIM...welll...zie akan wat derk je arr. sape soh ko degil kan..ko tanggung ler sendiri...heheh..sounds keji but thats what yg zie akan buat..heee heee..

CAHAYA said...

mummysyafie,

itulah dia, blom pun suami isteri dah tunjuk lagak tak hengat. Dalam quran pun ada cakap kalau nak pukul isteri pun, selepas dah nasihat 3 kali. kalau tak jalan pun, pukul biarlah kat tapak kaki atau bawah dr paras pinggang. Ini pun utk kes yg tak boleh nak tolong dah.

Tu lah, cahaya simpan pic ni, sebab pic ni my fren yang mms. Nasib dunia IT canggih. Dah suruh tinggalkan si 'kayu' tu, tapi dia kata tak leh. nak buat camne kan?

-----------------------------------

haritz,

jom gaduh ngan bopren dia. Cahaya pun dah hangin ni. :(

CAHAYA said...

Redblood,

Kalau Cahaya pun akan buat yang sama. Terus repot je polis, takde kesian². Sape suruh pandai² kan?

Itulah RedBlood, dia takmo tinggalkan laki tu. Apalah sangat yang Cahaya bleh buat, hantar kaunseling je la. Bagi orang lain plak nasihat. Kang tak pasal² Cahaya plak naik hangin!

Yatie SawaNiLa said...

kalau saya... saya belasah dia balik.... panggil geng geng saya belasah dia...

tapi kalau dia kalis kena pukul nak buat camner..

CAHAYA said...

yatie,

hehhe. larat ke nak pukul? kalis la kot, tu pasal xnak repot!

Faisal Admar said...

hmm if me, i would suggest or advise once. taknak dengar? up2u :) simple kan...

ixora said...

alahai..kesiannyer...dh tuan punyer diri x sedor diri..mcm mne jgk tuh..? susah2...

setuju ngn faisal...x nk dgr, up 2 u..dh jgn tulun...sakit ati tau dgn pmpuan cm tuh..konon syg bf..adeh...

bf leh cari lain..kawan sampai biler pn duk ade...

CAHAYA said...

Faisal,

Bukan sekali je nasihat. Dah lebih dari itu. Skang ni, tunggu dan lihat je la.

-------------------------------------

Ixora,

Yep! Dia tak sedar walaupun org lain dah banyak kali cakap. Jawapan dia pada Cahaya, "Kau takkan faham, Korang semua takkan faham."

p/s: mungkin Cahaya tak faham dia kot!

zackzara said...

If I were you, if everything seems come to no avail, try reverse psychology. This time around, provoke her in a way that she will make that report i.e. let her anger burst (in a controllable manner). Advises seems futile, so the only way is not to advise her to report but simply provoke her. Ermm..at the end of it, she will lodge the report out of her own will. But make sure your provocation does not lend yourself into trouble. I hope it helps.

CAHAYA said...

thanks zara. I've already tried the reverse psychology thingy and end up I'm the one who out of emotion at last. We can't do anything to someone that doesn't want the best for themselves.