Thursday, December 18, 2008

Los dan Faun: The Review.

As from my previous post last week, Ju, Intan and me went for a good laugh-out-loud movie 'Los dan Faun'. I know some readers of my blog don't really like Malay movie/never supported any Malay movie/don't even care for the existence of Malay movie. To watch it through TiVo is good enough then. But is it so much of 'mengangkat industri filem tempatan'?

True enough it's a bit dissapointment as we always criticise about Malay movie; not enough this, not enough that, too unreallistic, and so much of negativeness. But hopefully all the bashing out will later produce a better piece, I hope so! So all Malay film-maker, Don't give up!

As I've mentioned earlier, in my opinion 'Los dan Faun' was not Afdlin's best piece. But we enjoyed all the moment (I meant it, every moment) while watching it. :)

So here my review.

The story tells of 2 best friends, Carlos Rodrigo Gunting (I don't know what he is, Serani kot!) a.k.a Los and Ahmad Faun Bin Ismail a.k.a Faun, who decides to find their life destiny in KL. One day while working in a lingerie shop, Los discovers that Faun has a talent for finding lost items. Thus, they both set up a business to help people locate anything that are missing - and I really do mean anything (hilang sabar pun diorang boleh cari kot! Haha, Nell Ng rocks that one scene). They meet with Jasmin who trying to locate her late husband Tuan Sofar's expensive watch (rm30 juta okeh!). However, while Faun trying to do his 'thingy' to locate the whereabouts of the watch, he finds that his powers are strangely affected - or I might say, not working!

The investigative comedy introduces something fresh to the Malaysian industry, as we don't normally see this on Malaysian big screen. It's nothing like Hollywood's Pink Panther or Inspector Gadget that's for sure. But I might say, Good try! The comedy behind it is absolutely hilarious with a combination of slapstick and intelligent humour (there are also some not-so-intelligent humour like the 'coli' part!). There is also a read-in-between-the-lines bit involving gay-cowboy movie the Brokeback Mountain that make us LOL.

Of all the praises (ops!) mentioned, one big letdown for the film is how complicated the ending is. There is a heavy explanation involved in the end, the information given in a scene is too much to handle as it gets lost in translation while watching it. I've lost too but I've tried to catch up till the end. :)

p/s: Afdlin to me is still one of the kings of comedy in Malaysia. I'm still LOL over that hilarious sofa company - SoFar SoGood Sdn Bhd, (ye ke? lupa dah!) owned by Tuan Sofaruddin Al Sogood which played by him. I had a good laugh! :) Hilang stress!

20 comments:

Faisal Admar said...

the reason why i don't like to watch malay movie at the cinema is because after a month or two we can subscribe them on astro! haha.

:: Cikgu Wiween :: said...

kite rasa film paling best by Afdlin Baik Punya Cilok laa kak. tgk byk kali pun x buring. yg lain tu x brapa

Wahidah said...

hurm...tk tgk lg citer ni tp mcm nk tgk jer..org kata kelakar je citer nii

CAHAYA said...

Faisal,

Good enough then, at least you watch it. I hate when people judge a movie w/o seeing it.

Macam my friend kat ofis, membuta tuli je kutuk², bila tanya belum tgk rupanya. Dushhhh!

---------------------------
Cikgu Wiween,

Btol! Cahaya pun rasa Baik Punya Cilok lah yang ter'best' setakat ni. Still boleh gelak walau berjuta kali tgk. Tapi kalau dah selalu ulang kat astro tu jemu jugak.

Kalau takde pilihan, layankan aje.

mummysyafie said...

tak tengok lagi lah cite ni. tgh tunggu masa yang sesuai lak

CAHAYA said...

pi la tengok Wahidah. tgk hari rabu, murah sket! :) Berbaloi utk wang anda!

CAHAYA said...

mummysyafie,

macam mane nak angkut askar 2 orang tu pegi tgk? Kecah panggung wayang nanti. Ke dating berdua je?

en_me said...

afdlin memang kelako.. kannns

Redbloodsnow said...

ingin nk nengok citer neh
tggu dlm astro jek ah..hahahaha

:P

CAHAYA said...

en_me: encik afdlin memang kelakar pun

redBlood: haha. sama je macam Faisal Admar, nak tunggu Astro gak. :)

Catz said...

hi cahaya...
syaa teringin ni nak tgk citer ni..
smlm u asked info on singapore kan..
i dha bukak blog baru..
u can find the info here...
ni blog saya yg baru..

http://kasutbiru.blogspot.com

CAHAYA said...

thanks Catz :) Silalah ke panggung yer. Kalau tak sempat, langgan Astro pun boleh, macam Faisal. :)

p/s: kenapa bukak blog lain ni?

izan said...

cahaya,

k zan suka bila dia berempat ni bertemu, afdlin-ac-hans&awie.

tp utk ke panggung ank2 sukanya - cicak man 2.

Faisal Admar said...

haha that is purely dumb le. ala, macam dalam politik le. ramai kan dr mahathir dalam malaysia. ku sangkakan 1 je... rupanya hampir seluruh rakyat malaysia haha! idea banyak tapi kalau setakat di kedai kopi je... kopi je le dengar! :P

CAHAYA said...

Izan,

Cicakman orang kata best! Nak bawak adik kot pi tgk. Musim cuti sekolah kan? Cian adik Cahaya, mak ayah kat Mekah, Cahaya paksa baca buku je kat rumah. :)

-------------------------------------

Faisal,

Agree with you. Memang banyak Mahathir, Anwar, dan tokoh² lain. Cakap berapi² lebih dr orangnya. Pelik, but its happen!

p/s: kopi je dengar, teh pun dengar, mamak buat kopi pun dgr, pak mat gerai tepi jln pun dgr. Tapi takde ape diorang leh buat pun, dgr je la.

Suka Bebel said...

aku tgk kat panggung citer melayu yg betul betul aku rasa boleh tengok.macam senario tu tak nak tengok dah kat panggung.so far citer afdlin semua aku ada vcd dia kecuali sumolah, ori lagi.hehe...yang ni pun tengok cd gak kot.tak sempat kejar kat panggung.hehe

CAHAYA said...

SukaBebel,

So, encik SB tidak ke panggung sebab sebok ke? atau memang saje nak collect CD citer melayu? Kalau dah kawen tgk wayang lagi romantik kot. Taknak try ke?

Suka Bebel said...

sudah try, itu hari nonton citer histeria bersama.sangat best sebab ni la betul2 real punya hantu, makan orang.hehe...sblm ni tgk citer congkak, saspen je lebih.histeria mmg betul2 saspen dan seram dan ngeri.huhu

CAHAYA said...

takdelah sangat kot seram citer tu. banyak tak logik je. Nanti Cahaya review citer ni. But, dalam banyak2 citer Melayu, seram sket la. Hantu dia nampak real. But, jembalang makan orang ke? Tak faham dohhh.

Anonymous said...

Certainly. All above told the truth.