Saturday, December 20, 2008

Penang.

Ops! Forgot to tell you guys, I went to Penang twice in a month duration. Huhu. Minat sangat ngan Penang lah! Driving ke Penang dah macam pegi Seremban je. Hehe.

Here some pictures of these 2 vacations. :)


on 15th November 2008-16th November 2008

Banyak tempat pegi time ni, tapi tu lah, excited lebey.
Bila teringat kamera je baru bawak keluar. Huhu. Boleh tak gitu?
Gambar pun lupa nak snap!

---------------------------------------------------------------------

on 14th December 2008-16th December 2008

Haaa. tahu nape nama dia Nasi Beratur?
Pasal ni la. Hehe. Sanggup ke?
My friend yang duduk kat Penang cakap, dia makan nasi ni tak pernah kenyang2. Betul ke? Apesal Cahaya kenyang je? Perut tempayan kot. Haha.
Ni masa pusing2 jalan kat Penang Town. Kitorang pegi Bukit Bendera.
Waktu datang bulan lepas, sempat la naik sampai atas.
Tapi takde la atas mane, tempat viewing tu je. :)

Kali ni kitorang dtg. Dia bak dtg signboard pulak.
Adoi! Patut la lengang je compare ngan ari tu.


Ni kat Jalan Penang. Kitorang pusing sekali dalam Penang Bazaar tu, takde ape pun nak beli.
Kat Pasar Chowrasta ni kawan Cahaya, Wawa memborong jeruk2.
Cahaya tak minat. Makan masam2 nanti cepat pelupa. :)

Ni makan kat Restoran Kapitan.
Tak tahu la Restoran Kapitan yang betul ke tidak.
Belasah je sebab dah lapar. :)

Waktu malam sepatutnya nak pegi makan Mee Udang dengan Faisal Admar dan blogger Joseph, tapi Wawa tukar plan plak dah, nak balik malam tu. So, lepas tidur sejenak sblm nak drive kul 2 pagi, kitorang singgah kat area Tokong Ular.
Eh lupa, keluar rumah masa tu gi Batu Feringhi, shopping DVD. Pastu makan Gurney Drive dulu, makan Pasembor dan Kway teow, tak sedap! Tapi tatau tmpt lain lor.
Kat Tokong Ular makan Mee Udang, boleh la tahan. Tapi tak sesedap Mee Udang Faisal Admar kot! Yang penting Penang Best! Nak pegi lagi.

36 comments:

pearlEJ said...

yer penang mmg best!! hihihi...

mee udang kat sg. dua yg paling sedap.. kat tokong ular tu tak famous pun yang..

CAHAYA said...

EJ,

Sg Dua eh? Tu lah my friend ada cakap, tapi dah kul 12 tgh malam time tu, tatau la bukak lagi ke tidak. Faisal Admar suggest kat Teluk Kumbar. Betul ke nama tmpt ni? Main blasah je. :)

ixora said...

wa bestnyer jln2 cr mkn nih...asal penang je citer mkn..syurga mknn btol penang nig..kna g jgk skali nih...teruja tol...hehe....

yg penting mee udang itu...yummy...tmbh2 faisal dh publish kt blog dier..meleleh tgk udang tuh...ermmm...

CAHAYA said...

tu lah Xora, Faisal Admar punya lagi malatop! Jeles la.

Porcelain Doll said...

Wah wah wahhhhh!!!
nanti i nak pegi Penang boleh la mintak tolong you for direction and recomendation kan?

besh la tengok all this pix, tak sabar nak pegi ni!

BasH said...

oooohh melancong kat penang yer...hehe...

Faisal Admar said...

haha ramai yang suka ala² mee rebus. so kalau suka ala² mee rebus area seberang banyak yang sedap termasuk mee ketam.

yang di teluk kumbar dia macam mee jawa tapi ada udang. my mom suka mee yang tak kembang sangat... so dia memang happy bila i bawa ke situ. plus kalau tak nak makan mee takut boric acid leh makan nasi goreng dan udang besar tak terkecuali :)

tapi takde rezeki kot sebab tiba-tiba plan dibatalkan. lain kali le nampaknye ye hehe :)

26-30hb memang takde. pegi muar... tenangkan fikiran kot haha! asam pedas melaka and johore... here i come!

CAHAYA said...

Doll,

Huhu. I've lost my senses lately. I don't know why. Nak kena cari balik ni.

-------------------------------------

bash,

yep! jalan² cari makan. prektis dulu. mana tahu nanti Astro panggil. Hehe.

arsaili said...

salam...i really wan to go to Penang, masa gi tu tgh kanak2 riang ribena ...dah besar tua bangka ni belum sampai lagi..ahaha...my target for sure the famous penang char kew teow..uwaaaaaaaa best sey

CAHAYA said...

Faisal,

Actually I takde la concern sangat pasal jenis² kuah ni. But, I sker yang sedap. Kuah jenis ape pun takpe. Janji, sedap!

Aah. Too bad that I've always caught in the situation where there will always be a change of whatever I've planned! Lain kali, yeay! Nanti I buat list and book you awal 1 bulan bila² nak pi nanti. :)

26-NewYear I gi Spore. Nak tgk lampu². Hish, macam jakun je. Takde la, boxing day kan! :)

Encik Faisal bawak la passport, leh gi Spore terus. Hehe. :)

p/s: Ada wedding eh kat Muar tu. Don't tell me it's yours. Hehe.

CAHAYA said...

arsaili,

betul² target itu dulu. :) Pastu pasembor, pastu mee udang. Hehe. Ehh, nasi kandaq dia lain tau! :) Itu pun kena try gak. Hehe.

p/s: Are you still in Malaysia?

Faisal Admar said...

nope bukan wedding. visit auntie jek. boring ar sg. dah le cuti² macam ni nak kena beratur panjang. then nak gi buat passport malas lagi. dah tamat dah pun nak kena renew. next year dah plan nak gi somewhere. so kena save some cuti for that purpose lah :) setahun melancong sekali ajo.

btw, when i talked to you on the phone your voice remind me of someone. suara memang dua² orang sama ke? you dengan kawan baik you.

Faisal Admar said...

axim ada post gambar mee udang sg 2. take a look :)

CAHAYA said...

Itu suratkhabar je tulis kene beratur panjang tu. Alahai, propaganda la u ols.

p/s: pasal passport tu no komen lah. Dah malas, nak buat camne. Hehe. And pegi Spore bukanlah macam nak pegi Venice and Paris. rm100 pun cukup utk pegi dan balik. :)

CAHAYA said...

okes Faisal. Mee Udang. bestnyer.

Faisal Admar said...

propa? lol. i dah kena ler. ingat lagi dalam 2 tahun lepas kot. pergi muar, boring nasib bawa passport. then dah le beratur panjang sebab hari sabtu, then sampai immigration kena tahan lak sebab passport lagi 6 bulan expired. kena lak pujuk rayu baru leh lepas. haiz. masa balik ok pulak. takde banyak ragam pun. cuma malas tukar bas tu je!

CAHAYA said...

lain kali kot. :)

en_me said...

nak masok penang, masih tak kener pakey paspot lagi kannns.. larikkks

CAHAYA said...

blom lagi setakat ni en_me!

Kniedaz said...

suka ek makan angin kat Penang. Saya yang dok kat Penang 7 tahun ni pun tak hafal lagi jalan2 kat belah Tanjung. Tapi nasi beratur tu memang famous. Satu lagi Line Clear kat town. Mee udang Sg. 2 tu boleh tahan la..hehe..

izan said...

cahaya,

banyaknya tempat menarik, haritu pergi lepas jambatan kemudian kat tepi2 pantai aje... len kali bolehlah cuba lagi.

teringin nak pergi pantai remis...

Suka Bebel said...

aku penah pegi penang sekali.p pagi balik petang sbb frust.hehe kenangan lama2.nanti ada rezeki nak bawak isteri jalan2 pusing penang.hehe

Tepak Sireh said...

I kalau balik Penang, pastilah akan ziarah tempat2 makan, sampai termonyeh2 dibuatnya... macam byk sgt tempat makan yg sedap2. next time kalo i pi sana, nak ajak Duta Penang sekali - si Faisal Admar... :D

mummysyafie said...

mmg ramai sangat ke orang nak beli nasi beratur tu? mesti sedapkan

Amer Yusof said...

Sg 2 antara yg paling the best la kat sana...leh suah budak2 USM. hehehe. sy pernah makan sekali kat nasi beratur tu...tapi masa tu sy x pyh beratur sbb lom ramai org pun. hehehe.

blog yang simple, cantik dan menarik. teruskan menulis sbb sy suka plak baca ..hehehe

:: Cikgu Wiween :: said...

uih kak. baca entry akak ke penang ni tibe2 tingin plak mau makan nasik kandaq!! huhuhuk

lunaticg said...

salam...
baru balik dari penang... kentut pun bau line clear lagi ni...
kakakaka...

haritz said...

Saya pun suka Penang sbb mmg org sana. Tapi saya jarang jalan2 cari makan, cari pasal ader ler..

Wahidah said...

penang again??? ade yg melekat ngan pakwe penang gk ni nanti..hehehe

CAHAYA said...

Kniedaz,

7 tahun tak hafal jalan? Tak biasa bawak keta eh? Ke dah biasa, tapi tak hafal? Cahaya ari tu, main pusing2 satu town tu, sampai pening. Banyak sangat jalan sehala. Penang ala² Singapore and Melaka.

-------------------------------------

Kak Izan,

Pantai Remis mane eh kak? Cahaya fail sket geografi ni. Huhu. Best tau pi Penang. Banyak tmpt menarik. :)

CAHAYA said...

SukaBebel,

Harus ke Penang untuk newlyweds. Huhu. Try carik accomodation kat tepi2 laut area Feringhi. Tak mahal sangat. :)

p/s: Frust pasal ape eh? Boleh tahu. Huhu. Dush! Menyebok je Cahaya ni.

-------------------------------------

TepakSireh,

Haha. Cahaya datang ke Penang pun agenda nya makan2 je. Haha. Macam negeri2 lain, Penang pun ada dia punya own trademark. Kalau pegi tempat lain, komfem lain rasa. :)

p/s: Dah rindu dah kat Penang. TS jgn lupa ajak duta no2- Cahaya. Huhu.

CAHAYA said...

mummysyafie,

Memang sedap pun, tak kesah kot beratur masa pegi tu. Tapi Faisal Admar suggest makan kepala ikan kat sini. Tapi Cahaya tak reti mamam tu ler. :)

p/s: mummy sanggup ke beratur dgn askar 2 orang tu?

-------------------------------------

AmerYusof,

Untung la Amer takyah beratur. Waktu Cahaya pegi kul 10mlm tepat2. Tapi, orang dah Q panjang tu. 10.30pm dah panjang sampai pintu gate masjid dah. Huhu.

p/s: thanks Amer, datang2 lah lagi yer. :)

CAHAYA said...

CikguWiween,

Teringin eh? Dah dpt makan ke lom ni? Kalau blom, jom ler ke Penang. Masih cuti lagi kan? Minggu depan mesti dah sebok2 meeting kan? Nak mula sekolah la katakan.

-------------------------------------

Lunaticg,

Aik, tak makan kat LineClear pun leh kentut bau sane? Pelik btol. Haha. Tapi, Cahaya rindu Penang la. :)

CAHAYA said...

haritz,

Cari pasal eh? Tak penat ke? Makan lagi best kot.

-------------------------------------

Wahidah,

Tersangkut ke? Huhu, terlepas ada lah! :) How was PD?

Catz said...

catz oso lurveee penang..tah bila nak pegi lagi....i love the food...nyammm!!!!

CAHAYA said...

jom jom. Catz, Cahaya tak sabar nak gi Spore. Nak jalan2 cari makan gak macam Catz!