Tuesday, February 10, 2009

Almost Complete.

"Jangan minta pada manusia, minta pada Dia. Jangan bergantung pada manusia, bergantung pada Dia."

Ops! Lupa. Post ini tiada kaitan dengan post sebelum ini. :)

Pagi itu. Ahad. 6pagi.

Nekad. Minta pada Dia. Permudahkan urusanku. Tenang sedikit.

Tepat jam 7pagi. Logout. Terus ke kereta. Tak pandang kiri kanan. Meluncur 5252 ke Sri Gombak.

Sampai ke MRR2 area Batu Caves. Jammed sedikit. Thaipusam. Gagahkan lagi. Dalam hati, tidak habis² minta supaya urusanku dipermudahkan. Tenang semula.

Sampai di SG 9/8. Parking. 10minit di dalam kereta. Kumpul kekuatan. Minta padaNya. Nekad.

Keluar kereta. Buka kunci rumah. Semua ada. Sedang bersarapan. Tapi di wajah mereka, riak terkejut. :(

Salam semua. Seorang tak mahu menoleh mukaku.


"Maafkan Kak Nur."
"Korang nak layan, layan. Aku taknak!"

Senyap. Mak terus ambil pinggan. Kami makan sekali. Sekeluarga. Tapi dia taknak. Keras hati dia. Berkaca mataku.

Jam 8pagi. Buka mulut. Tiada penerangan. Ucapan maaf je yang keluar. Semua masih diam.

"Sudah la tu. Maafkan Ayah kerana tidak dapat beri apa yang kamu mahu."
"Kita sedar. Kita salah. Kita tak bersyukur. Maafkan Kita."
"Sudah la tu. Kami semua dah maafkan. Adik kamu, berilah dia masa. Dia malu."


"Hari ini jom keluar. Satu family."
"Kamu tidurlah dulu. Baru balik kan?"
"Jom lah. Dah lama tak keluar sekali."
"Ok."

Petang itu,



1Utama. GSC. Pink Panther 2. Chilli's.

Orang cakap, air dicincang takkan putus. Tapi boleh keruh. Susah nak jernihkan kalau masing² kepala lagi keras dari batu. Bukan mengalah. Tapi memang salah.

Sorry seems to be the hardest word. But I can't afford to lose them. I'm sorry.

"Berapa lagi?"
"Banyak juga."
"Berapa? Biar Mak tolong."
"Takpelah. Nanti kita usahakan."
"Minta tolong kalau perlu. Jangan tanggung seorang."
"Ok."

p/s: Terima kasih Allah. Terima kasih kamu. Masih ada 1 lagi misi. Doakan. :)

17 comments:

Skullsplitter said...

Good move. This is what you have to do long time ago. Nothing to worry. He always with us. I'll pray for you.

**Reason why I never reply your sms last nite. We will argue to each other and this is not gonna be happen. See, what happen today. Is it good? Good rite. ;)

skullsplitter

CAHAYA said...

Thanks a bunch.

p/s: I ada sms u eh? Tindakan luar sedar kot. Huhu. Sorry.

Sherita Aziz said...

you are right about family and air dicincang tuuu...

at the end of the day, our family is all that we got......

Faisal Admar said...

its good to say sorry even tho we ain't the one who is at fault. to me, sorry doesn't mean you are a loser or you are the one to be blamed. sorry is far more than that... instead of it makes thing better, we got the bless by God as well.

i hope everything is well with you and please be sure about your font color. its pretty confusing as i thought green is their and yours is black :)

text me if anything ok? and thanks for the wish...

Suka Bebel said...

yang keruh pun boleh dijernihkan.kan kan kan?hehe

mummysyafie said...

misi apa tu cahaya..apa pun akak doakan semua nya tercapai kay

Wahidah said...

tabah k...semoga sumernya urusan di permudahkannn

Catz said...

buang yg keruh..ambil yang jernih..ikatan kekeluargaan mcm air yg dicincang..tak akan putus..walau renggang, carik2 bulu ayam..lama2 bercantum juga...
semoga semuanya dipermudahkan...amin.

Catz said...

buang yg keruh..ambil yang jernih..ikatan kekeluargaan mcm air yg dicincang..tak akan putus..walau renggang, carik2 bulu ayam..lama2 bercantum juga...
semoga semuanya dipermudahkan...amin.

haritz said...

Lumrah adik beradik dan keluarga begitulah. Hampir terjadi pada semua org.

axim said...

mengalah doesn't mean you are weak..it just indicate that you are strong enuff to let go..

ixora said...

b strong..!

Xora pn lalui urusan payah ni last week..makin d fikir, makin down je..

Sis ok lg sbb dekat, boleh jumpa tentang mata..Xora yg jauh ni, telepon je la...

kadang2 kita tak boleh mengikut kata hati..entah la...sedey bile bertegang urat ngn family sndri..=(

CAHAYA said...

SheritaAziz,

Yep. Itu sahaja yang ada. Tu sebab kena jaga elok².

---------------------------------------------

FaisalAdmar,

InsyaAllah. Yep, I'm quite confused myself with the font color. Haha.

text u? sure I will. :)

CAHAYA said...

SukaBebel,

Yep. Kalau tak dapat jernihkan. At least keruh yang tak berapa sangat. Haha. :)

-------------------------------------------------

MummySyafie,

Misi nak memujuk adik plak. :) Thanks.

CAHAYA said...

Wahidah,

Alhamdulillah. Thanks. :)

--------------------------------------------

Catz,

Yep. Ambil yang jernih. Tapi kalau keruh, ambil jugak. :) Thanks.

CAHAYA said...

Haritz,

Yeh. semua orang ada perkara macam ni? Ingatkan keluarga Cahaya je tak normal. Huhu.

------------------------------------------------

Axim,

Wah. Suka la ayat tu. :) Thanks.

CAHAYA said...

Ixora,

Tul. Kalau fikir memang down. Tapi bila dah settle, ops! almost settle, rasa lega. Relieved. :)

Kadang² jarak itu lebih baik. Buat kita fikir, bagusnya kalau dekat. Kalau depan mata, kadang2 tak nampak.

Bertegang urat memang biasa. Tapi yang tak biasa ialah samada kita mengalah atau tidak. Kita perbetulkan keadaan atau tidak. Mengalah tak bererti kalah.

After all, family is all we got. :)