Tuesday, February 24, 2009

Pelik Tentang Truth dan Rasa.

Truth. Rasa lega bila dah diluahkan. Rasa ringan. Rasa happy, tak jugak. Macam2 rasa. Semua yang baik2. Tapi, ada rasa bersalah.

Orang yang mendengar itu tidak rasa yang sama. Rasa tidak melegakan. Rasa pelik. Rasa bersalah. Mereka tidak boleh tidur. Restless. Kasihan mereka terbeban dengan truth itu. Kasihan kan?

Malam tidak boleh tidur. Siang memasak bagai nak kenduri. Raikan apa? Rasanya mereka sendiri tidak tahu apa yang mereka mahu setelah mendengar truth itu. Mereka tidak tahu apa sebenarnya rasa mereka. Rasa marah? Rasa apa?

"Diluah mati mak, Ditelan mati bapak," itu kata orang.

Rasanya patut ditelan je kot.
Rasa bersalah lebih teruk dari rasa sebelum ini.

p/s: Maaf sayangku. Bukan maksud membeban.

30 comments:

Jard The Great said...

hehe... mcm puitis gak entri nih..

CAHAYA said...

haha. takdelah. luahan rasa je. :)

Monkey D Luffy said...

yg menerima kebenaran tu yg rasa susah...

yg memberitahu rasa susah masa simpan jer kan...

CAHAYA said...

itulah dia. tapi dah diasak soh bagitau. Nah! itulah dia. Tapi kasihan, baru tahu yang sakit masa simpan tak sesakit mana. Kalau boleh simpan untuk 20 tahun dulu, kenapa tidak lagi 20 tahun. Kan?

Wallahualam.

izan said...

cahaya,

sakit/berat macam mana pun telan juga.. kalau boleh dielak2 tak apa. yang dah tak boleh elak tu... terima aje ketentuannya.
Redakan apa yang mendatang...

cahaya......sabarrrr........

p/s: nak buat lawaklah - k zan kalau sakit atau berat kepala telan panadol...hehehe

CAHAYA said...

sabar la ni. Cahaya ok je ni. :) kak Izan, Cahaya tak sakit kepala pun. Tak leh amal panadol sangat kak. :)

Nik Muhammad Hafiz said...

macam nama foodcourt dekat alamanda and Klcc RASA hahaahahah

CAHAYA said...

hehe. itu pun boleh gak. tapi itu melibatkan sepenuhnya deria lidah dan bau. ops! melibatkan perut jugak. :)

Suka Bebel said...

Ada rasa masin tak?hehe

CAHAYA said...

rasa apa pun, elok telan je. kalau ikutkan rasa, binasa. :)

Faisal Admar said...

I prefer to telan rather than luah. But that's me! :)

CAHAYA said...

yep! i prefer telan too. But sometimes, kena juga luah. :)

cik siti penguin said...

the truth always hurts, but it's the best. honestly the person who said "the truth will set you free" had never been in a difficult situation. hehe.

cendawanintim said...

alahaiiiii..naper ni??

CAHAYA said...

cik.siti.penguin,

yep! they invented it out of nowhere. haha. actually, either way is suicidal. huhu.

-----------------------------------------------

cendawan.intim,

perihal hari2. biasalah. laut pun ada pasang dan surutnya. sama jugak dengan kehidupan. huhu. puitisnya. :)

Nem0 o0h Nem0 said...

kekadag rasa tu kena luahkan,biar la org yg dgr tu terasa tp rasa hati sendiri lagi penting tau..

DrSam said...

kalau rasa pahit luahkan, kalau rasa manis telan aje.

Sherita Aziz said...

betul tuh, in order to breathe, we need to let go of our feelings

Abah Mui'zz said...

Sometimes, truth do hurts.

Ad Rifza said...

Adakah ianya melankolik diri??..hehe

CAHAYA said...

nemo,

tujuan bukan nak bagi orang itu rasa. tak sengaja terluah. ingat boleh simpan lama lagi. :(

-------------------------------------------------

drSam,

resam kehidupan, pahit ke, manis ke, tetap telan. kalau perlu muntah, memang keluar habis-habisan.

CAHAYA said...

sheritaAziz,

yep! tapi, orang lain pulak tak bernafas. huhu.

p/s: how do you know my sis? sama belajar dia kan?

---------------------------------------------------

abahMuiz,

yep! always actually. huhu.

CAHAYA said...

ad rifza,

dah lama pendam. dah lama tahan. nak tahan lebih lama lagi kalau boleh. tapi terkeluar. tak sengaja. tapi, terlajak perahu leh undur, kalau kata. Tertanam terus ke benak. :(

Wahidah said...

yerp certain time better telan je..but smpai satu tahap mungkin kiter terluah gk...makan hati gk kalo pendam lama2 kan

CAHAYA said...

rasanya baik makan hati. tapi tak guna menyesal kan? apa yang dipendam, dah terluah. takleh patah balik dah. :(

TuN TeJa said...

pahit..manis..tetap kna telan...

kadang2 kita patut luah apa yg kita rasa...n apa sja kesan slepas tu, kita kna trima la..n make sure kita betul2 bersedia.. :)

Catz said...

Luahan mendalam yg begitu dalam maksudnya...
sometimes..mmg wajar ditelan saja..sebab keadaan yg kdg membuatkan begitu..
namun..perasaan itu patut diluahkan..apa yg u rasa patut diluah..walau hakikatnya..ia berada jauh di dalam..
just to make u feel better..

CAHAYA said...

tun teja,

kena bersedia. kalau tak bersedia, pun kena gak! because we never know, right? bila2 pun boleh jadi. without warning! without sign.

---------------------------------------------------

catz,

it doesn't matter how i feel actually. what matter most, what they feel. kasihan mereka.

but i did feel relieved...

paan said...

rasa coklat ada tak ??

CAHAYA said...

hmm. rasanya? ada tak rasa coklat kalau tgh rasa bersalah?