Friday, April 10, 2009

When they say they NEED you.


I received a phone call yesterday from an old friend last night. Not a while ago, as I remembered he wished not to be in contact with me ever again. The reasons? He said his gf don't like it. Whatever. I don't care either.

The conversation went like this;


F: You, you buat apa?
C: Err, keje kot. Kan pukul sebelas ni.
F: You sihat ke?
C: Sihat je.
F: Dah makan?
C: Dah tadi.
F: Rindu la kat you. Lama tak jumpa. You la, sombong sangat.
C: Ohh. Mana ada. Bz sikit la.
F: I need you. You tak miss I ke?

Bla bla bla. *went about 10minutes before I cut his next 'cheesy' line.

C: Apesal call? You call I ni gf you tak marah ke?
F: Can I come over? Jom la minum. Catch up for the ol' time sake.
C: Hish you ni, I keje kan? Kenapa ni, apesal call?
F: Ohh lupa plak. Ha you, I nak mintak tolong, you boleh tolong tak?
C: Nak mintak tolong apa?
F: You cakap la you boleh tolong ke tak?
C: Mana lah I tahu, you cakap je la apa dia.
F: I dah abis ikhtiar dah ni. Usahanya untuk mendapatkan RM250 malam ini jugak.
C: Untuk apa?
F: I nak pinjam dari you la.
C: Ye la untuk apa?
F: I akan guna duit ini sampai 15hb. I akan bayar balik 15hb nanti.
C: Err, takdelah.
F: Ok bye.
*Click.


I smiled. What happen with 'catch up for the ol' time sake'? He obviously needs someone to finance him. That's all. And I'm definitely not the one. And there's no such thing as 'catching up' in his case. Quite sad with the long 'mukadimah' where he said he misses me, NEEDs me and all. Sometimes people can act stupid (or maybe they just plain stupid) when it comes to the NEED of money.

Haha. Pathetic!

44 comments:

As said...

mantap jugak mukaddimah ye

but salah orang aa beb :D

CAHAYA said...

Itu la pasal. Mukadimah hebat mana pun. Kalau hati 'busuk' orang boleh bau. hehe. :)

starla said...

hahahahahahahaha....lawak tul...like that I need you a million times more...u have 60K? I need it until end of this month...after that I bayar,,,hahahah

Jard The Great said...

apsal lelaki mmg suka bg cheesy line.. even if they don't mean it at all.. menyampah betol la aku.. huhuhu...

Dakjaat™ said...

dialog ada tokok tambah sikit eeekkkkkkk???? ;p

TiNiE said...

eeiiuueeeww...really really pathetic ur fren tu. u r doin da rite way C..keep it up!!!

suezensuzanna said...

omg...mcm nih punnyerr org pun pun ader ke..aperdaaaaa...

guapunyahal said...

hahah biasa ar tu.. tu la kegunaa kawan

guapunyahal said...

hahah biasa ar tu.. tu la kegunaa kawan

tchersally said...

U go girl!! thats exactly how to treat a looser like him!! bole jaaaalaaaan laaaa..kan Cahaya kan?

Suka Bebel said...

alah, biasa sangat jumpa orang macam ni.hehe time susah baru cari balik kita kan?

iNsOmNiAc said...

owh my, what a major loser he is!!!
ayat manis demi nak mintak duit, yikes!
nice move, btw ;)

cik siti penguin said...

bagus lah dia ni. mesti boleh jd insurans agent or telemarketer kan? XD anyway maybe in his head, "I NEED you for YOUR MONEY"

i.am.belle said...

owh! wht a LOHOOOSER. paling tak suka spesies jantan suka pinjam duit. lepas tu pinjam kat pompuan.

nak pinjam pun ada cara, bukan cakap mcm tu. imbeciles.

HEMY said...

ishy..LOOSEERRRRR!!! apa la mukadimah camtu..direct je la..jadi lg terserlah patheticness of him

cahaya pinjam 100..nk pakai malam ni..haa..kan direct. aku siyes niii..

Ad Rifza said...

Apa laa mamat tu kan..Nak pinjam cakap jer laa direct..ni ayat2 sgala..hish..simpang..eh Ad lak simpang..hehe..
Pernah gak ada kawan camtu..bila ada kepentingan buat baik sagala..lama tak kontekpn tiba2 kontek alih2 nak pinjam..ingat kite ni apa?..hishh simpang la...hehe..
Lainlah kalau kawan dh lama kenal dan ada rekod yg baik dgn kita barulah bleh dipercayai...

ixora said...

ishk..malu diri sendri je..
mukadimah leh cair da..tp ayt last tu cam hampes je...

busuk..! =P

[ a l i y a ] said...

actaully, i need ur money, hehehe,erm,tak suke la gituh...iskkkkk, tapi manusia mmg gitu,hilang lelame,tapi bila nak sesuatu dr kite, mula la..uuuuuu

Monkey D Luffy said...

teruknya mcm tu

nabilla naha said...

eee...
xperlu kowt nak berbaik2 kalau initially niat xbaik..
kan ke senang kalau dia just cakap dari awal:

"I need money"

if only everybody is a scientist, then everyone can be specific kan?

yOnnA said...

mulut manis je kan kak??
padahal ade udang sebalik batu!
mmg patut pun akak x tolong dia.
dah susah baru cr org

CAHAYA said...

starla,

Odah, I have that 60K! But, no way la aku nak bagi kan. Haha. Bila nak fly ni Odah? Aku nak melancong cuti2 Eropah ni.

-------------------------------------------------------

Jard,

Tulah. Mereka suka makan cheesecake kot. Tu pasal bagi cheesy line. Kecah je!

CAHAYA said...

Dakjaat,

Takde pulak. Dia memang 'baik' punya ayat pada mulanya. Bila cakap takde, terus cabut!

---------------------------------------------------

Tinie,

Bukan friend dah kot. And you know what, today dia msg lagi. Sorilah I nak balas yer. And Cahaya bukan bank la.

CAHAYA said...

Suezen,

Ada je. Orang jahat memang merata2. :P

------------------------------------------------

guapunyahal,

ni mesti suka wat perkara di atas kan? hehe.

CAHAYA said...

Tchersally,

Ntahnya. Ingat Cahaya ni Bank Rakyat ke? Walaupun jumlah tu sikit. Ada pun Cahaya takkan bagi.

p/s: Wah jahatnya Cahaya.

--------------------------------------------------

SukaBebel,

Itulah dia. Bila senang jgn la lupa kawan. Bila dah susah baru nak hegeh2. Pi la jahanam kan?

CAHAYA said...

Insomniac,

Yeah! Big time. Ayat manis ingat orang nak bagi ke? Agak2 la, bukan budak kecil yang boleh olok2 pakai gula2. :P

---------------------------------------------------

Cik Siti Penguin,

Dia memang Telemarketeer pun. Macam mana Cik Siti tahu eh? Huhu. Magic ke ni?

p/s: I can read his head. lol.

CAHAYA said...

Belle,

Betul la tu. Cahaya pun sakit hati gak. Tak kira la laki ke pempuan. Kalau nak pinjam duit utk keselesaan diri sendiri memanglah melampau!

p/s: btol tu, ada cara. Camne eh? Haha. :P

-------------------------------------------------

HEMY,

Direct ke, corner ke? Takde makna aku nak bagi. Baik aku bagi charity. Haha.

p/s: Jahat kan Cahaya kan kan. lol. :P

CAHAYA said...

Ad Rifza,

Simpang ke, corner ke, jgn harap! :P

Contact setakat nak menyusahkan baik takyah. Uish! Jahat ayat Cahaya. Sah2 pasni kawan xnak contact dah. LOL. :P

Lama kenal or rekod baik still x menjamin. Silap2, rekod baik tu terus jadi rekod buruk. Prinsip Cahaya 1 je, kalau orang tu pinjam rm20 x pulang, pastu hilang. Setakat tu la harga persahabatan kami. rm20, murahkan?

---------------------------------------------------

Ixora,

Nak kata cair tu tak jugak, sebab tengah keje dan nak cepat. Tapi bila dia meleret2 tu, rasa nak hentak je dengan gagang fon. :P

Dia memang busuk pada dasarnya pun. Blom kira perut lagi.

CAHAYA said...

Aliya,

Manusia semua memandang kepentingan. Kalau tiada kepentingan, buat apa nak berhubung. Geram kan?

Dulu waktu dicontact, sakan la dia kata GF baru dia akan marah kalau dia cakap dengan perempuan. Pastu cakap semalam takpe plak. Hish!

---------------------------------------------------

Luffy,

Memang teruk pun!

CAHAYA said...

Nabila Naha,

Kalau dia cakap dr awal, senang cerita. Tak abis air liur bercakap. Actually I can sense it. Tapi saja nak tgk lagak dia. Bila dah tak tahan, tu yang potong line dia tu. Hehe. :P

p/s: I don't want to be specific. I want to be unique and versatile. :)

----------------------------------------------------

Yonna,

Time susah, mulut memang manis. Cuba time senang. Silap2 lalu sebelah pun kena herdik. Haha. Ada je duit. Tapi xnak, jgn harap!

filanastasia said...

cahaya : salamz singgah.. amboi haih.. mukadimah baek punya.. dah tak dapat apa yg nak... terus lupa apa yg dikata.. man... never knew what on his mind...

Faisal Admar said...

people like this is just a piece of shit.

you can see them everywhere... but nothing from them that can make you smile BUT eww!

haritz said...

Cahaya banyak duit kot tu yang dia nak tu huhu bergurau jer.

ixora said...

hahhaa...busuk sampai ke dasar...ermmm...memang xleh blah org camtu...cmpak bg hanjing pn belom tentu di jilat...

opsss...terover lak nk marah...eceli da kena..smpai skrg lom byr2 lg nih...nk mintak malu la..biar je la..halalkan...dlm 100++..my TTM pn kena..300 mcm tu je lesap..dak tu tak kontek sampai skrg...tp xora gak ajr dia jgn ingt da..halalkan je...tak nk dia dendam..hehhe..

salah ke ajar cm tu erk...?! hadoi...kalo byr tmbang Xora balik smnanjung pn da lepas tu...ermmm...

(TTM=teman tapi mesra) huhu...

dukunlintah plk said...

hahaha.. dah beguna ngan urang baruk mok kontek.. aku pun ada juak kedak ya kadang-kadang tapi sik lah sampei minjam duit ekekeke..

DrSam said...

ada orang memang itu kepandaian dia. Tahu aja mana nak cari mangsa dan boleh hidu pula kat mana duit itu berada.

CAHAYA said...

filanastasia,

Salam singgah! Wah nama tak ingat. :P Itulah, mukadimah dia yang tak tahan tu. Memang la lupa, sebab hajat dia yang 1 tu je.

------------------------------------------------

FaisalAdmar,

Yep! Piece of shit. I smiled because I pity him. Takde rasa malu ke dia?

CAHAYA said...

Haritz,

Haha. Kalau dia tahu, setakat tahu je la. Jangan harap la nak rasa. :P

-----------------------------------------------

Ixora,

Uish! Marahnya Xora yer. Dah terkena rupanya.

Akak pernah maki2 kawan yang tak bayar hutang sampai dia bayar balik hutang akak n kawan2. Best kan? Akak diamkan dah 1 thn. Dah tak boleh tahan. Cakap je la. Sekejap je dia dah bayar balik.

Tak salah. Betul la tu. Tapi kadang2 kena bagi pengajaran jugak. Kalau tak habis lesap duit semua orang.

CAHAYA said...

dukunlintah,

Bagus lah kitak sik nyusah urang. Bukit pun runtuh kalau selalu bagi pinjam kat orang. :P

----------------------------------------------

DrSam,

Wah, boleh hidu eh? Patutlah terhidu duit DrSam dari jauh. Haha. Gurau je. :P

Nem0 o0h Nem0 said...

pnjg tul mukaddimah org tu,
kate de gf kn,nape tak mintk kt gf dia jek.. hamephh tul!

CAHAYA said...

nemo,

itulah pasal. kalau difikirkan. memang sakit hati. tapi xnak fikir. so x la sakit hati. haha. :P

p/s: gf pun x berduit, macam mana tu?

CATZ said...

ehm..
pernah gak mengalami mcm ni..
mukadimah punyalah panjang tapi sebenarnya nak pinjam duit..
ehm..kdg hairan manusia ni.. macam-macam kan...nampak sgt contact tak ikhlas..api mmg mcm tu lah..kalau org yg lama x contact, or sebelum ni tak nak dah ctc..tiba2 call...sure ada something..susah nak cari org yg ikhlas kan..
nak pinjam mulot manis..lepas tuh sure senyap punya...

CAHAYA said...

aah. memang dia dah senyap pun. :P

鐵板豆腐Fay said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社