Thursday, April 29, 2010

Hujan bunga di Kuala Lumpur.

Waktu aku type entry ni, Kuala Lumpur sedang hujan. Tapi tidaklah hujan bunga. Hujan lebat biasa sambil diselang seli dengan silauan kilat petir dan dentuman guruh. Nice. Aku suka. Aku suka setiap kali hujan. Bumi disejukkan dengan limpahan air hujan dan hati aku pun sejuk dingin takda rasa nak marah langsung.

Waktu hujan juga mengingatkan aku dengan lagu 'Hujan Bunga di Kuala Lumpur'. Lagunya biasa-biasa, tapi liriknya sweet! Boleh bikin jatuh cinta.


Ramalan kaji cuaca kata
aku kan jatuh cinta
tapi tak pula beritahu dengan siapa.
Lalu hari ini ku berlari
mencari-cari
si dia yang bakal
miliki hati ini.

Mungkin dia ada disitu,
tersenyum padaku,
namun malu-malu.

Hujan bunga di Kuala Lumpur
kini sudah tiada masa
untuk mencari payung
berteduh kita bawah surat khabar
lalu terbaca berita kata
hujan ini tak akan reda.

Ikut rasa ingin sahaja
aku hampirinya
tapi ku takut apa pula kata semua.
Bukan senang untuk
ku meluangkan masa ini
sekadar peluang mengisi
ruang kosong hati.

Mungkin dia ada disitu,
tersenyum padaku,
namun malu-malu.

Hujan bunga di Kuala Lumpur
kini sudah tiada masa
untuk mencari payung
berteduh kita bawah surat khabar
lalu terbaca berita kata
hujan ini tak akan reda.

Eh, lupa nak cakap. Lagu ini dendangan si perempuan ayu, Ana Raffali.

18 comments:

DrSam said...

tengah tunggu hujan reda...jap lagi baru balik ofis sebab perut dah berkeroncong

CAHAYA said...

DrSam - Rumah tak jauh kan? Tapi time hujan ni mesti rasa rumah jauh. Lagi2 tengah lapar. ;)

catz said...

cahaya,
kita pun suka liriknya..
sweet, simple, stret to the point.
:)

Sally said...

U n I,we hv something in common..

Adziim said...

Sini pun tngh hujan masa aku komen ni.

Hujan bunga di Petaling Jaya.
Haha~

CAHAYA said...

catz - Kan? Sweet sangat. ;)


Sis sally - Really? Good to know. ;)

CAHAYA said...

Adziim - Serius PJ hujan bunga? Aku nak pegi sana lah. Leh kutip bunga banyak2. ;)

dukunlintahplk said...

hujan duit d kch heheh.. (munn jakk) :p

CAHAYA said...

dukunlintah - kalau betul, skang jugak aku tempah tiket ke kuching. mun jak mun. ;)

Frodo Baggins said...

ana mmg cantix. ahaks

>>___<<


hujan menenangkan ...
aura air meresap dalam diri
jom mandi hujan!
woohaaaa ~~~

CAHAYA said...

frodo - Kan? Cantik sangat. Ayu pulak tu, pakai sopan je. ;)

Lama tak mandi hujan. Time sekolah je berani. Now nak buat takut orang cakap gila. Tapi sekali sekala saja try, nak tunjuk kuat. Woa!

Kniedaz said...

dulu mula2 dgr lagu ni mesti nk tergelak pastu tertanya2 sapalah yg nyanyi..rupa2nya ana nyanyi..bila lama2 dgr baru suka ^_^

ad3ck said...

Dulu pernah tgk show Ana Raffali masa dia belum naik lagi..boleh tahan comel jugak hehehe..

Hazelsyd said...

salam cahaya,

hi salam ziarah...came across your blog from john's.

CAHAYA said...

kniedaz - Kan? Lirik sangat quirky. Best!


ad3ck - Pernah tengok Ana beberapa kali kat Frinjan. Suka tengok dia ayu2. ;)

CAHAYA said...

Hazelsyd - Salam. ;) dtg lah lagi.

Ad Rifza said...

Hujan yg turun bagaikan bunga bungaan..

CAHAYA said...

Ad - Seperti kata Sudirman, "Hujan yang turun bagaikan mutiara." Takkan pernah bagai bunga. ;)