Friday, August 13, 2010

2 Ramadhan.

Bila rasa nak marah atau ada orang buat kita marah, cakaplah,

"Sesungguhnya aku berpuasa."

InsyaAllah kemarahan yang menyala dalam hati tu akan reda.

Tak percaya? Cuba test esok. Tapi kena ikhlas lah yer. InsyaAllah dengan izinNya, kemarahan cik adik, cik abang dan cik kak akan reda.

11 comments:

arsaili said...

salam ramadan dan selamat berpuasa...the trick work well...yesterday nak marah coz someone just overtake me for the parking space....Alhamdulilah bila ingat berpuasa..terus cool jer...

CAHAYA said...

Salam. Cool! Sure this trick will work well whenever we're fasting. Alhamdulillah, ada je cara Dia dengan mudah untuk senangkan kita. :)

@xiM said...

selamat berpuasa to u..;)

CAHAYA said...

Selamat berpuasa hari ke-3 Axim. ;)

DrSam said...

selamat menyambut Ramadhan almubarak. Semoga ibadah kita dibulan yang mulia dan penuh keberkatan dilakukan dengan lebih sempurna lagi.

Yes...bulan ramadhan bulan yang kena sentiasa cool!

Wahidah said...

btol2..setuju...mmg kali ne ramadhan serba sederhana..esp di rantauan ne..

kalo diduga je..bile ingt blk puasa..jd kewl..:)

Mohd Adziim said...

lau sakit hati cmne? kna ingt jdi pemaaf plak.

SUXX said...
This comment has been removed by the author.
SUXX said...

em sepatutnya Ramadhan semua org kena kwl rasa marah tp aku rasa sebaliknya. Dekat jalanraya contohnya kalau kita drive kereta slow sikit atau silap je berbakul makian yg kita dpt. time puasa ni semua jd sensitif.

Kat sekolah pun sama, sepupu aku dok cerita cikgu dia jd lain macam garangnya. Bdk pakai seluar labuh sikit pun dibaginya hadiah pelempang.

erkk aku tulis dgn perasaan gembira ni, tak marah pun haih.

CAHAYA said...

DrSam,

Salam Ramadhan buat DrSam and family. Bulan Ramadhan kali ni cuaca pun extra cool. Hujan je. Alhamdulillah.


Wai,

Bila berjauhan semua serba tak kena. Doa banyak2, insyaAllah Dia mudahkan urusan, perkenankan doa dan juga menjaga orang2 yg kita sayang. Lebih2 lagi yang jauh di mata. ;)

CAHAYA said...

Adziim,

InsyaAllah bila hati reda, semua akan menyusul. Macam pakej. InsyaAllah.


SUXX,

Betul la tu. Semua jadi tak kena. Asyik nak marah orang atau asyik kena marah orang je. Puasa sepatutnya didik diri jadi sabar. Kalau jem jalan petang2 masa pergi Bazaar, selalunya saya akan kacau adik2 sampai diorang gelak dan tak tension. Rasanya, efek orang sekeliling pun main peranan.

Kalau orang tengah marah, dicurah petrol. Lagi marak la apinya. Contohnya budak sekolah pakai seluar labuh. Sure budak tu menjawab atau loyer buruk masa cikgu tanya. Saya rasa, hadiah penampar tu kira bagus dah. Kalau sorang lagi tak menjawab. Cikgu pun insyaAllah cool.

Eh, tak marah ke? Bagus lah! Haih!